lördag27 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Folkhälsa

Politiker försökte tysta kritisk läkare

Publicerad: 19 november 2014, 09:56

Landstingspolitikerna i Jönköping skrev ett brev till en läkare som uttalat sig kritiskt till en kliniksammanslagning. Nu får de mycket hård kritik.


JK

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


– Det strider mot hela de intentioner som bär upp vår yttrandefrihet, säger journalisten och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke till Sveriges Radio Jönköping.

Bakgrunden till uttalandet är det brev som flera ledande politiker i Landstinget i Jönköpings län skickat till en läkare. I en intervju med Sveriges Radio Jönköping uttalade sig läkaren nämligen kritiskt till politikernas förslag om att slå ihop flera av länets kliniker.

Det kan innebära att patienterna får längre att åka, sade läkaren bland annat. I brevet från politikerna stod det bland annat:

”Vi tar gärna emot frågor och synpunkter från invånare och medarbetare, men ser allvarligt på när enskilda medarbetare sprider vilseledande och osaklig information till invånare och patienter.”

Just den formuleringen får yttrandefrihetsexperten Nils Funcke att reagera och till radion säger han:

– Där går man klart över gränsen för vad man i egenskap av myndighetsföreträdare får säga och uttrycka. I synnerhet när det riktas, som jag har förstått det, till en person.

Nils Funcke förklarar att landstingspolitikernas okunskap i Sveriges grundlagar i sig inte är straffbart. Det blir det först om politikerna skulle vidta repressalier som att exempelvis sänka läkarens lön eller avskeda henne.

– Det är ganska långtgående åtgärder man måste vidta för att det ska bli straffbart, men däremot är det klart olämpligt, säger han till radion.

Tidigare i veckan gick landstingsledningen i Landstinget i Jönköpings län, som består av alliansen och Miljöpartiet, vidare med den kritiserade kliniksammanslagningen. Slutgiltigt beslut fattas av landstingsfullmäktige den 25-26 november.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev