tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Folkhälsa

Svenskar mer nöjda med privat vård än offentlig

Publicerad: 20 november 2006, 14:43

Sjukvården är en av de delar i den offentliga servicen som svenskarna är mest nöjd med. Endast tandvård och förskola får bättre betyg. Men den privat drivna vården får betydligt bättre resultat än den som drivs i offentlig regi. Det visar organisationen Svenskt kvalitetsindex senaste samhällsrapport.


Svenskt kvalitetsindex, SKI, genomför årligen en undersökning av svenskarnas syn på den offentliga servicen. Rapporten, som presenterades i dag visar att förtroendet för sjukvården är högt bland landets invånare.

Cirka 4 000 svenskar får svara på hur nöjda de är med olika samhällsinstitutioner. Nöjdheten anges som ett värde mellan 0 och 100. Öppenvården, som är den del av sjukvården som är med i undersökningen får ett samlat värde på cirka 68.

Men det är stor skillnad på hur nöjda svenskarna är med den offentliga vården jämfört med den privata. Privat driven vård får ett resultat på 73 medan offentligt driven vård endast når upp till en nöjdhetsgrad på 66.

Av samtliga områden som undersökts ligger tandvården i topp med 76. Även där är den privat drivna delen betydligt mer populär än den offentliga. Tvåa i indexet är förskolan med ett värde på 74. Sjukvården hamnar med sina 68 på en tredje plats.

Läs mer om rapporten på SKI:s hemsida.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev