måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Geriatrik

Geriatriksjuksköterskor beordras till övertid

Publicerad: 24 september 2015, 12:17

Sjuksköterskebristen har skapat allt fler luckor i bemanningen i Region Jönköping. Nu har flera sjuksköterskor på en geriatrisk avdelning vid Länssjukhuset Ryhov beordrats att arbeta övertid .

Ämnen i artikeln:

Region Jönköpings län

Vice ordförande för Vårdförbundet avdelning Jönköping Eva-Lotta Lager berättar att regionens svårigheter att rekrytera sjuksköterskor blivit allt tydligare sedan i våras.

– Det handlar framför allt om vissa områden, som medicin och geriatrik. Bristen märks även inom operation och intensivvård, säger hon till Dagens Medicin.

Vårdförbundet konstaterar att beordringar är något som arbetsgivaren har rätt att ta till, men att det ska ske så sparsamt som möjligt.

Hans Dahlberg, HR-chef för kirurgisk vård i Region Jönköping, håller med om att beordringar endast ska användas i undantagsfall. Han anser att vården i jämförelse med andra branscher generellt är restriktiva med beordringar.

– Titta på industrin till exempel, där sker det mycket oftare, säger han till Dagens Medicin.

Men det är väl en patientsäkerhetsfråga?

–  Absolut, därför försöker vi alltid lösa situationen i dialog med personal och fackförbund. Men vi har också ett ansvar att bemanna med tillräckligt mycket personal på avdelningen för att vården ska vara säker, säger Hans Dahlberg.

Han konstaterar att regionen delar svårigheterna med att rekrytera sjusköterskor med resten av landet.

– Vi har tidigare haft ett ganska gynnsamt läge avseende rekrytering. Men nu börjar vi se sviterna av det som den omfattande brist som startat i storstadsregionerna . Men jag tror inte att vi sticker ut i jämförelse med andra landsting och regioner.

Vårdförbundet i Jönköping beräknar att varje år kommer drygt 100 personer från deras medlemsgrupper ( sjuksköterskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och barnmorskor) att gå i pension.

Relaterat material

Sjuksköterskorna i Eksjö får kompetensutvecklingsstege

SANNA BJÖRKMAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev