fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Geriatrik

Klart med vårdförlopp vid misstänkt demens

Publicerad: 26 mars 2021, 12:12

Fler ska göra utredningar vid misstanke om demens och det ska gå fortare.

Foto: Getty Images

Nu har kognitiv svikt vid misstänkt demens fått ett sammanhållet vårdförlopp. Max 30 dagar ska det ta från utredningsstart till diagnos.

Ämnen i artikeln:

Sammanhållna vårdförloppI korthetDemensRehabilitering

Susanna Pagels

susanna.pagels@dagensmedicin.se


Målet med vårdförloppet är att fler personer med kognitiv svikt som kan misstänkas vara demens, ska genomgå utredningar, de ska starta tidigare och gå snabbare. 

Vårdförloppet för kognitiv svikt vid misstänkt demens godkändes förra veckan av Styrgruppen i nationellt system för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård, SKS. 

Som för alla vårdförlopp är avsikten också en jämlikare vård i hela landet. Skillnaderna är stora i landet vad gäller utredningar på området, konstaterar en av de två ordförande i kunskapsstyrningens nationella arbetsgrupp, Madelene Johanzon, i ett pressmeddelande.

– Det kommer att behöva göras förändringar i verksamheter som inte arbetar i enlighet med rekommendationerna, till exempel när det gäller att korta utredningstiden, säger hon också. 

Det ska inte ta mer än 30 dagar från det att en utredning startats till dess diagnos är ställd alternativt kan uteslutas. Av utredningen ska man också kunna dra slutsatser om svikten orsakas av annan sjukdom. 

Målet för hur stor andel av alla i patientgruppen som ska genomgå en utredning enligt vårdförloppet är högt ställt, minst 90 procent.   

Arbetet med att införa sammanhållna vårdförlopp för ett flertal kroniska sjukdomar pågår sedan tidigare men i och med pandemin har processen försenats. Det för kognitiv svikt skulle ha införts redan förra året.  

Ytterligare målsättningar för vårdförloppet vid misstänkt demens, är att ge bättre förutsättningar för primärvården att hantera patientgruppen och att patienter och anhöriga ska kunna få bättre stöd.  

Samtidigt med vårdförloppet vid misstänkt demens, godkände SKS en generell metod för rehabilitering och försäkringsmedicinskt arbete, avsett att kunna integreras med vilket sammanhållet vårdförlopp som helst.  

 

Så många har demens

Mellan 130 000 och 150 000 personer uppskattas leva med en demenssjukdom i Sverige. Varje år insjuknar cirka 24 000 personer och lika många avlider ungefär.

Här finns vårdförloppen: 

Personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp Kognitiv svikt vid misstänkt demenssjukdom

Generisk modell för rehabilitering och delar av försäkringsmedicinskt arbete för integrering i personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev