lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Geriatrik

Nattkameror gav effektivitet och bättre sömn

Publicerad: 2 november 2018, 09:39

Trygghetskameror gav bättre nattsömn och stärkt integritet för äldre som slapp fysiska besök, visar en undersökning från Socialstyrelsen.

Foto: Västerås stad

Trygghetskameror och gps-larm har förbättrat äldreomsorgen. Men rutiner saknas för att hantera de äldres samtycke. Det visar en ny rapport från Socialstyrelsen.


Undersökningen har gjorts i tolv kommuner och är den första som går på djupet med hur tekniken används i skarp drift, enligt Socialstyrelsen. Rapporten tittar på vad välfärdstekniken innebär för de äldre, de anhöriga, personalen och kommunerna.

46 procent av alla kommuner använder trygghetskameror för nattlig tillsyn.

– Kamerorna gjorde att de äldres nattsömn blev bättre, då de fick sova ostört. Ett oväntat resultat var att många upplevde en stärkt integritet, då det inte länge kom personal mitt i natten. Vi kan tydligt se att kamerorna gör nytta för kommunerna, säger Dick Lindberg, utredare på Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

Personalens arbete blev också effektivare och den kunde ägna sig åt dem som verkligen behövde besök.

Nyttan med gps-larm, var inte lika entydig, enligt rapporten. Jämfört med kamerorna kräver de en mer komplex organisation. Någon måste se till att larmet sätts på, att en positionering sker och att någon rycker ut vid larm. De som var mest positiva till larm var de anhöriga.

Ofta saknas rutiner i kommunerna för att få de äldres samtycke till användning av kameror och gps-larm, uppmärksammar Socialstyrelsen. En dement person kan också ha glömt att den sagt ja till tekniken eller varför den finns där.

Läs rapporten Välfärdsteknik – En studie av användningen av trygghetskameror och gps-larm i 12 kommuner

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev