lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Geriatrik

Nytt kunskapscentrum ska stärka vården för äldre

Publicerad: 6 februari 2020, 12:42

Foto: Erik Simander/ Bildbyrån

Sahlgrenska universitetssjukhuset vill stärka vården för äldre. Med ett nytt kunskapscentrum samlar man nu sjukhusets geriatriska kompetens.

Ämnen i artikeln:

SahlgrenskaVästra Götalandsregionen

– På så vis kan vi sprida det geriatriska arbetssättet även utanför geriatrikavdelningarna, säger Lena Holmquist Henrikson, överläkare i geriatrik och enhetschef för Geriatriskt utvecklingscentrum som invigs den 6 februari.

Sahlgrenska universitetssjukhuset har de senaste åren gjort flera satsningar på äldre patienter. Bland annat genom nya rutiner för screening och vårdmottagande på akutmottagningarna.

– Vi använder ett screeninginstrument som består av fyra enkla frågor, och om man då faller ut som skör äldre så får man redan på akutmottagningen ett särskilt omhändertagande - exempelvis en tjock madrass istället för en brits och mat på andra tider, och prioriteras upp, säger Lena Holmquist.

Tanken är att det särskilda omhändertagandet vad gäller sköra äldre sedan ska fortsätta på avdelningarna. Där menar Lena Holmquist att utvecklingscentrumet kommer att fungera som ett kunskapsnav, och att sjukhuset ambition är att höja kunskapen om patientgruppen genom att samla forskning, utveckling och utbildning och på så vis kunna ta fram nya arbetssätt.

– Den geriatriska avdelningen har ju jobbat väldigt mycket med riskbedömningar och planer tidigt för att motverka andra komplikationer. Nu vill vi att alla avdelningar ska jobba på samma sätt, och förutom att ta hand om det akuta tillståndet som föranleder att patienten söker, även tillgodose de övriga delar som en skör äldre behöver. Bland annat mobilisera så att en patient inte blir liggande i sängen och nutrition, säger hon.

Sammanlagt kommer tre personer vara knutna till enheten, och sjukhusets vårdpersonal kommer kontinuerligt genomgå utbildningar.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev