torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Geriatrik

PET-kamera avslöjar begynnande Alzheimer

Publicerad: 14 maj 2007, 14:42

Med hjälp av PET-kamera är det möjligt att upptäcka patienter med mild kognitiv svikt som är i riskzonen att utveckla Alzheimers sjukdom, enligt en ny svensk studie.


Forskare vid Karolinska institutet och Uppsala universitet har använt PET-kamera för att undersöka nivåerna av amyloid i hjärnan hos 21 patienter med mild kognitiv svikt.

Resultaten, som publiceras i ett kommande nummer av tidskriften Neurobiology of Aging, pekar på att metoden kan användas för att upptäcka patienter som senare utvecklar Alzheimers sjukdom.

I en subgrupp med sju patienter som hade höga nivåer av amyloid hade alla, vid en uppföljning efter två år, utvecklat Alzheimers sjukdom. Övriga patienter som inte hade lika förhöjda nivåer av amyloid hade inte utvecklat sjukdomen.

- Mild kognitiv svikt är ett mycket vanligt problem, men långt ifrån alla utvecklar Alzheimers sjukdom. Om vi i ett tidigt skede kan identifiera de som är i riskzonen och sätta in behandling är mycket vunnet, säger Agneta Nordberg, professor vid Karolinska institutet och en av de ansvariga för den aktuella studien.                          Neurobiology of Aging publicerad online

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev