Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Geriatrik

Rika med hjärtinfarkt lever längre än fattiga

Publicerad: 27 april 2005, 09:56

Personer med låg utbildning och låg inkomst levde kortare tid efter en första hjärtinfarkt än personer med hög socioekonomisk status. Det visar en studie som presenteras vid det kardiovaskulära vårmötet i Malmö i veckan.


Forskarna, som arbetar vid Statens institut for folkesundhed, den danska motsvarigheten till Folkhälsoinstitutet har undersökt långtidsöverlevnaden efter en hjärtinfarkt och hur det kan kopplas till individens socioekonomiska status.

Studien visar framför allt att patienter i arbetsför ålder som har hög inkomst och hög utbildning lever längre efter en hjärtinfarkt än de som har lägre lön och utbildningsgrad.

- Vi vet ännu för lite om vad detta kan bero på. Livsstilsskillnader i form av rökning, kostvanor och motionsvanor är viktiga faktorer som kan ligga bakom skillnader mellan olika grupper. Men det kan exempelvis också finnas skillnader mellan olika grupper när det gäller medicinsk och kirurgisk behandling efter en hjärtinfarkt. Det är något som vi måste undersöka närmare, säger Jeppe N. Rasmussen, läkare och doktorand vid Statens institut for folkesundhed i Köpenhamn, och ansvarig för studien.

I studien hämtade forskarna uppgifter om nära 50 000 hjärtinfarktpatienter i åldrarna 30-79 år från ett nationellt patientregister. De följdes sedan i upp till fem år i genomsnitt.

Under uppföljningsperioden avled 18,2 procent av deltagarna i åldrarna 30-64 år. Hos den femtedel av deltagarna som hade lägst inkomst var det 27,8 procent som avled medan motsvarande siffra var 12,1 procent i den grupp som hade högst inkomst. En relativ riskskillnad på 68 procent.

När forskarna tittade på utbildning fann de att bland dem med lägst utbildning hade 22 procent avlidit medan bland dem med högst utbildning var motsvarande siffra 11,5 procent.

Hos de äldre deltagarna, i åldrarna 65-79 år, var skillnaden i mortalitet något mindre mellan hög- och låginkomsttagare. Det sågs inte heller längre någon signifikant skillnad på överlevnad när det gäller utbildning.

- Problemet är att det inte borde vara så stora skillnader mellan hög- och låginkomsttagare i ett välfärdssamhälle som Danmark. Alla borde ha samma möjligheter, säger Jeppe N. Rasmussen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev