Geriatrik
Rökning ändrar hjärnans kemi
Publicerad: 29 november 2006, 15:52
Rökning påverkar hjärncellerna och hjärnans kemiska sammansättning. Förändringarna liknar dem som kan uppträda hos patienter med schizofreni, demens eller bipolär sjukdom.
Det är ett forskarlag från institutionen för radiologi vid Bonns universitet i Tyskland som ligger bakom studien, som presenterats vid de nordamerikanska radiologernas årsmöte, Radiological Society of North America.
Forskarna har studerat 21 män och 22 kvinnor i åldrarna 21 till 59 år. Samtliga har deltagit i ett särskilt program för att sluta röka. Patienterna uppmuntrades att använda nikotinplåster de sex veckor som närmast följde efter rökstoppet, något endast 36 av patienterna gjorde.
Studiedeltagarna undersöktes med MR-kamera för att analysera kemiska beståndsdelar i kroppens olika vävnader.
De tyska forskarna undersökte sina studiedeltagare två veckor samt sex månader efter rökstopp. Alla resultat matchades med motsvarande data från friska patienter och justerades för ålder och kön.
Det visade sig att de nikotinberoende patienterna hade en minskad koncentration av aminosyran NAA i hjärnans främre cingulum. Denna del av hjärnan är central för upplevelser av smärta och glädje.
Låga nivåer av NAA har enligt tidigare studier kunnat kopplas till en rad psykiatriska sjukdomar, som schizofreni, demens och bipolär sjukdom.
De lägre nivåerna av NAA i främre cingulum var direkt knutna till patientens rökvanor. Ju fler cigaretter patienten hade rökt, desto lägre nivåer av NAA kunde registreras.
Vidare upptäckte forskarna att de forna rökarna hade lägre nivåer av kolin i främre cingulum, något som var mer framträdande hos kvinnor än hos män. Låga nivåer av kolin kan vara ett tecken på skador i hjärnans cellmembran.
Sex månader efter rökstoppet gjorde forskarna MRS-undersökningen. Då var 25 studiedeltagare fortfarande rökfria. Hos dem uppmättes normala nivåer av de flesta ämnen, som NAA.
Forskarna ser resultaten som ännu ett tecken på att ett rökstopp lönar sig, även efter en lång tids rökning.