söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Geriatrik

”SKL måste involvera oss geriatriker”

Publicerad: 29 november 2018, 06:00

Anne W. Ekdahl, Helsingborg, överläkare i geriatrik, generalsekreterare i den europeiska geriatriska föreningen EUGMS. Sölve Elmståhl, Malmö, professor och över­läkare i geriatrik, Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet. Maria Eriksdotter, Stockholm, professor och överläkare i geriatrik, Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset. Peter Nordström, Umeå, professor och överläkare i geriatrik, vetenskaplig sekreterare i Svensk geriatrisk förening. Arne Sjöberg, Kalmar, överläkare i geriatrik, vice ordförande i Svensk geriatrisk förening. Bengt Winblad, Stockholm, professor och överläkare i geriatrik, Karolinska institutet.

Foto: Hans Hansson, Terri Lindholm, Mattias Pettersson, Karolinska institutet

Vi blir arga, bestörta och ledsna över detta respektlösa beteende, skriver sex professorer och överläkare i geriatrik om att programområdet Äldres hälsa inte leds av en geriatriker.


Sedan ett tag tillbaka har Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, arbetat med en så kallad kunskapsbaserad styrning med syftet att få till en mer jämlik och kunskapsbaserad vård i Sverige. Det är oerhört bra att man inte ska vara beroende av landsting för att få god, jämlik och kunskapsbaserad vård.

Snabbt utsågs ett antal grupper för olika medicinska områden – men de äldre hade glömts bort.

Efter diverse påtryckningar skapades en grupp som fick namnet ”Äldres hälsa”. Nu är våra äldsta medborgare samtidigt de sjukaste och de behöver god sjukvård. Det är också bra att vikten av deras hälsa och oberoende betonas – något som har en oerhört stor inverkan på såväl livskvalitet för den enskilda äldre, som för samhället i form av kostnader för vård- och omsorgsinsatser.

I de olika sjukvårdsregionerna har personer med kunskap och engagemang inom respektive område efterfrågats för att delta i och leda dessa grupper.

På flera håll i landet har det nog för de flesta känts naturligt att för gruppen ”Äldres hälsa” nominera geriatriker, specialister på sjuk­domar hos äldre.

Precis som det i andra ­kunskapsgrupper är neurologer i ­programområdet om neurologiska sjukdomar, kardiologer för hjärtsjukdomar och så vidare.

Men se! Med de äldre behöver det inte vara så. Det programområdet behöver inte ledas av de personer som har mest kunskap om hur man bäst bevarar hälsa och behandlar ohälsa hos de äldsta.

Tänk om och involvera geriatriken i utformningen av vården av äldre

I stället tycker SKL att denna grupp kan ledas bäst av andra specialister. I Stockholms län hade framstående och internationellt meriterade geriatriker nominerats till gruppen – men i stället valdes en allmänläkare.

Det verkar som att sjukhus-Sverige har svårt att ta till sig att det finns ett evidensbaserat arbetssätt, Comprehensive Geriatric Assessment, CGA, som medför bättre funktionsförmåga och större chans att bo kvar hemma om den används.

Det verkar inte heller som att man har tagit till sig det internationellt heta forskningsfältet om skörhet (frailty), ett uttryck för att hänsyn måste tas till den biologiska åldern snarare än den ­kronologiska åldern och att det är ett tillstånd som går att modifiera.

Kunskap om detta finns hos geriatriker som också har merparten av kunskapen om demenssjukdomarna – ett område där fortfarande ungefär hälften av de drabbade lever utan diagnos och därmed utan adekvat stöd, rådgivning och behandling. Men det är ju inte så noga med de äldsta.

Vi blir arga, bestörta och ledsna över detta respektlösa beteende av ansvariga tjänstemän som säger sig vilja ha en kunskaps­baserad vård – fast utan kunskap. Tänk om och involvera geriatriken i utformningen av vården och hälsovården av äldre. Det är vi geriatriker som har kunskapen och viljan.

Vi tycker att det är viktigt att vår åldrande befolkning får bevara sin hälsa och sitt oberoende så långt upp i åren som möjligt – och det får de bäst med en kunskapsbaserad vård som involverar dem med störst kunskap inom området.

Relaterat material

De ska leda de nationella programområdena

Sepsis i fokus vid ny styrning av kunskap

”Kritikerna har misstolkat uppdraget”

ANNE W. EKDAHL, SÖLVE ELMSTÅHL, MARIA ERIKSDOTTER, PETER NORDSTRÖM, ARNE SJÖBERG OCH BENGT WINBLAD.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev