måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Geriatrik

Viktnedgång kopplas till sämre överlevnad hos äldre

Publicerad: 12 april 2023, 09:32

Att tapp i kroppsvikt var kopplat till sämre överlevnad gällde både äldre män och kvinnor men sambandet var särskilt tydligt för män. Arkivbild.

Foto: Mark Baker

Bland till synes friska äldre individer hade de som initialt tappat mer än 5 procent i vikt en ökad risk att dö under de kommande åren, jämfört med dem som hade en stabil vikt. Det visar en observationsstudie i tidskriften Jama Network Open.

Ämnen i artikeln:

Medicinska nyheterJama

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


En trolig förklaring är att vikttapp i denna åldersgrupp är en markör för underliggande sjukdom i tidig fas, som cancer, anser forskarna bakom studien.

De följde upp drygt 16 500 personer från USA och Australien med en medelålder vid studiens start på 75 år. Syftet var att studera kopplingen mellan förändrad kroppsvikt och mortalitet.

Att tapp i kroppsvikt var kopplat till sämre överlevnad gällde både män och kvinnor men sambandet var särskilt tydligt för män.

Bland den majoritet män som initialt hade en stabil kroppsvikt avled 8 procent inom en genomsnittlig uppföljningstid på 4,4 år, jämfört med 30 procent bland dem som hade tappat mer än 10 procent. Den ökade risken för död gällde dödsfall i flera olika typer av sjukdomar, inte bara cancer utan även till exempel hjärt-kärlsjukdom.

Forskarna såg också att minskat midjeomfång var kopplat till ökad risk för död hos deltagarna. Viktuppgång kopplades däremot inte till någon sådan överrisk.

Studien är enligt författarna den hittills största om kopplingen mellan viktförändring och överlevnad bland äldre personer. En svaghet är att de inte haft uppgifter om huruvida viktförändringar var avsiktliga eller inte.

Läs abstract:

Sultana Monira Hussain med flera. Associations of Change in Body Size With All-Cause and Cause-Specific Mortality Among Healthy Older Adults. Jama Network Open 2023; 6(4) :e237482. DOI:10.1001/jamanetworkopen.2023.7482

Läs också: Ny rapport: Bristande nutritionskunskap inom vården

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev