Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

25 år av nyheter om svensk sjukvård

Publicerad: 16 oktober 2019, 04:00

Bild 1/9  

Under ett kvartssekel har Dagens Medicin satt hälso- och sjukvården under lupp. Här bjuder vi på ett axplock av förstasidor som fått stort genomslag och stora händelser sedan starten.


1994
Lagen om husläkare träder i kraft den 1 januari. Dagens Medicin lanseras i Sverige i oktober 1994. Chefredaktör är Per Gunnar Holmgren. Samma år blir Ingela Thalén (S) socialminister och Eva Fernvall blir ordförande för Vårdförbundet.

1995
Gratis primärvård är det tyngsta förslaget i den stora hälso- och sjukvårdsutredningen som presenteras under året.

1996
De första bromsmedicinerna mot hiv introduceras detta år. Margot Wallström (S) blir socialminister.

1998
Losec blir det mest säljande läkemedlet i världen. På socialdepartementet är det struligt: Anders Sundström (S) är socialminister i endast 19 dagar. Han avlöses av Maj-Inger Klingvall (S) som sitter i 21 dagar innan Lars Engqvist (S) tar över och sitter i nästan sex år. På Läkarförbundet får Bernhand Grewin ordförandeposten.

1999
De första TNF-hämmarna introduceras och revolutionerar behandling av bland annat reumatoid artrit. Nordiska Frisc II-studien blir ett genombrott för invasiv behandling av instabil kranskärlssjukdom. Första kliniska resultaten för leukemi-läkemedlet Glivec banar väg för målriktad behandling mot cancer. Samma år tilldelas Dagens Medicins chefredaktör Per Gunnar Holmgren och redaktionschef Anders Malmsten Stora Journalistpriset.

2000
Svensken Arvid Carlsson får Nobelpriset för sina upptäckter kring att dopamin är en signal-substans i hjärnan.

2002
Den första operationen i Sverige med robotteknik görs på Karolinska sjukhuset. Dagens Medicin rapporterar samma år att EU godkänt det första läkemedlet vid propplösande behandling, trombolys, vid akut stroke. Då fanns en rädsla för att ökade blödningar skulle överskugga nyttan.

2004
Ylva Johansson (S) blir minister med ansvar för vårdfrågor. Eva Nilsson Bågenholm blir ny ordförande i Läkarförbundet.

2005
Anna-Karin Eklund blir ny ordförande i Vårdförbundet.

2006
Göran Hägglund (KD) blir ny socialminister. Dagens Medicin delar för första gången ut utmärkelsen Guldskalpellen. Vinnare blir personalen på mag-tarmmottagningen på Höglandssjukhuset i Eksjö.

2008
Stockholms landstingsfullmäktige fattar beslut om att bygga Nya Karolinska i Solna, NKS. Bygget ska finansieras genom en så kallad OPS-lösning, offentlig-privat samverkan som innebär att företag lånar upp pengar och bygger, och att landstinget betalar en årlig avgift i efterhand, som en form av avbetalning. Finansminister Anders Borg (M) kallar upp regionpolitiker och avråder för den modellen, men de står på sig.

2009
Dagens Medicin får en ny chefredaktör: Mikael Nestius. Den nationella cancerstrategin presenteras, vilket blir starten på ett omstruktureringsarbete av cancersjukvården. Sverige massvaccinerar mot den pandemiska influensan A(H1N1). Det leder till över 100 fall av narkolepsi. Samma år får Skanska och brittiska riskkapitalbolaget Inisfree uppdraget att bygga Nya Karolinska i Solna efter att ha varit de enda som lämnat anbud vid upphandlingen.

2010
Marie Wedin blir ny ordförande i Läkarförbundet. Kirurgen Paolo Macchiarini rekryteras som gästprofessor till Karolinska institutet.

2011
Sineva Ribeiro blir ny ordförande för Vårdförbundet. I juni utförs en operation på Karolinska universitetssjukhuset som ger en patient en konstgjord luftstrupe av plast för första gången i världen. Kirurg är Paolo Macchiarini, som beskriver sina framsteg i Lancet senare samma år. Karolinska universitetssjukhuset börjar samarbetet med Boston Consulting Group, BCG, som ska vara ledningens rådgivare i planeringen av sjukhusflytten.

2012
Astra Zeneca lägger ner sin forskning i Södertälje.

2013
I januari utser Dagens Medicin för första gången Sveriges bästa
sjukhus i tre klasser. Universitetssjukhuset i Linköping koras som etta bland universitetssjukhusen, Länssjukhuset Ryhov som etta bland de mellanstora sjukhusen och Oskarshamns sjukhus vinner bland de mindre sjukhusen. Samma år får Paolo Macchiarini operationsförbud på thoraxkliniken på Karolinska universitetssjukhuset.

2014
Christina Kennedy blir ny chefredaktör för Dagens Medicin, Heidi Stensmyren väljs till ny ordförande för Läkarförbundet och Gabriel Wikström (S) blir minister med ansvar för sjukvårdsfrågorna. Visselblåsare larmar om att kirurgen Paolo Macchiarini kan ha gjort sig skyldig till forskningsfusk.

2015
På sommaren kommer det första EU-godkännandet för PD1-hämmare vid avancerat malignt melanom, under hösten införs immunterapin i sjukvården. Den väntas revolutionera behandlingen av cancersjukdom. Samma år inleder Svenska Dagbladet sin stora granskning av de höga kostnaderna för sjukhusbygget NKS. På Karolinska universitetssjukhuset påbörjas samtidigt ett förändringsarbete där Boston Consulting Group vinner en upphandling för att utveckla en ny verksamhetsmodell med fokus på patientcentrering, kallad värdebaserad vård.

2016
Skandalen om kirurgen Paolo Macchiarinis operationer av luftstrupar briserar och skakar både Karolinska universitetssjukhuset och institutet efter en granskning av Dokument Inifrån på SVT. Flera utredningar tillsätts, lagar ses över, fuskanklagelserna granskas ånyo och i svallvågorna avgår många, bland andra Karolinska institutets rektor Anders Hamsten. Samma år tar nätläkarverksamheten fart med företagen Kry och Min Doktor i spetsen. Utredaren Göran Stiernstedt slutredovisar ett regeringsuppdrag och föreslår omfattande förändringar av primärvården.

2017
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) tar först över sjukvårdsfrågorna som vikarie för Gabriel Wikström men får sedan det ordinarie ansvaret som socialminister. Genterapin röner framgångar: Läkemedlet Spinraza förbättrade spädbarns muskelfunktion vid spinal muskelatrofi, enligt en studie. Läkemedelskandidaten visade goda resultat vid den så kallade Skelleftesjukan. Frågan som återstår är om sjukvården har råd med de höga läkemedelspriserna.

2018
Utredaren Anna Nergårdh föreslår en primärvårdsreform i ett delbetänkande om god och nära vård. Efter valet i september dröjer det till november innan alla regionstyren är färdigförhandlade. Karolinska universitetssjukhuset skakas av ännu en skandal – Dagens Nyheter skriver om ifrågasatta fakturor från Boston Consulting Group och 257 miljoner i kostnader under sju år. Det leder till avgångar, brytning med konsultbolaget, ett stopp för värdebaserad vård och en regeringsutredning.

2019
Lena Hallengren (S) blir socialminister. Var femte sjuksköterska överväger att lämna yrket, enligt en studie som Dagens Medicin rapporterar om. Utredaren Göran Stiernstedt föreslår i ett slutbetänkande förändringar för både nätläkare och primärvården: alla utövare ska erbjuda både digital och fysisk vård i den region de verkar.

Relaterat material

”Vården har blivit  för merkantiliserad”

”Man har alltid talat om överbeläggningar”

”Vården har blivit jämnare, säkrare och mer rättvis”

KATARINA EKSPONG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev