Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

6 miljoner till forskning om tarmflora

Publicerad: 8 oktober 2013, 08:04

Fredrik Bäckhed vid Sahlgrenska akademin har tilldelats Prins Daniels anslag till särskilt lovande yngre forskare.


Fredrik Bäckhed, som är professor vid institutionen för medicin vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, belönas för sin forskning om tarmflorans betydelse för utvecklingen av hjärt-kärlsjukdom. Han undersöker hur bakteriefloran i tarmen ser ut hos patienter med åderförfettning och ska också undersöka vilka mekanismer i bakteriefloran som påverkar utvecklandet av hjärt-kärlsjukdom.

– Fredrik Bäckheds forskning är mycket spännande och kan få stor betydelse för att minska antalet sjuka i hjärt-kärlsjukdom. Om han lyckas identifiera bakterier som påverkar människors sjukdom kan det leda till helt nya behandlingar, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden, i ett pressmeddelande.

Mottagaren av forskningsanslaget utses av Hjärt-Lungfondens forskningsråd och ska vara under 40 år gammal. Anslaget om 6 miljoner koronor fördelas över tre år.

– Det här är ett erkännande från Hjärt-Lungfonden som betyder oerhört mycket för forskningen. Pengarna kommer att ge mig och min forskargrupp unika möjligheter att satsa helhjärtat på att undersöka kopplingen mellan tarmfloran och hjärt-kärlsjukdom, säger Fredrik Bäckhed.

SUSANNE FREDRIKSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News