Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Åderförkalkning vanligt bland mumier

Publicerad: 10 mars 2013, 23:58

En av de undersökta mumierna var från den egytpiska princessan Ahmose Meyret Amon som levde för mer än 3 500 år sedan.

Foto: Randall Thompson med flera

ACC 2013 En ny studie i Lancet pekar på att ateroskleros kan ha varit vanligare bland människor i forntiden än vad man hittills har trott.


Det är ett internationellt forskarlag som undersökt 137 mumier från fyra olika delar av världen, bland annat från det forna Egypten och från ögruppen Aleuterna utanför Alaska.

Slutsatsen är att tecken på ateroskleros fanns hos 34 procent av mumierna med relativt små skillnader mellan de olika regionerna. Ju äldre de avlidna personerna var desto större var sannolikheten att de skulle ha ateroskleros, precis som hos moderna människor.

Tidigare studier har visat att mumier från det forna Egypten bar på ateroskleros. De här fynden har förklarats med att mumifierade personer ofta kom från en priviligierad samhällsklass och troligen åt en kost rikt på mättade fetter.

Men att ateroskleros nu har hittats hos mumier från helt olika delar av världen och från olika tidsepoker med olika kosthållning visar alltså att tillståndet kan ha varit mer utbrett bland forna tiders människor än vad man tidigare trott, enligt forskarna bakom studien.

De poängterar att de undersökta mumierna som kom från utanför Egypten hade bildats på naturlig väg av det lokala klimatet.

– Därför är det rimligt att anta att de här mumierna representerar ett tvärsnitt av befolkningen, snarare än en speciell elitgrupp som valdes ut för mumifiering, som i det forna Egypten, säger Randall Thompson, försteförfattare på studien, i ett pressmeddelande från Lancet.

Han anser att de aktuella fynden kastar tvivel över idén att aterosklerotisk hjärt-kärlsjukdom främst är kopplad till den moderna livsstilen och att sådan sjukdom skulle kunna undvikas om människan började leva som under stenåldern.

– Våra resultat pekar på att ateroskleros snarast kanske är en del av människans naturliga åldrande, säger Randall Thompson i pressmeddelandet.

I studien ingick mumier förutom från Egypten och Aleuterna, också från Peru och från sydvästra delen av Nordamerika.

Undersökningen presenteras på den pågående kardiologikongressen ACC i San Fransisco i USA.

Läs abstract till studien:

Randall Thompson med flera. Atherosclerosis across 4000 years of human history: the Horus study of four ancient populations. Lancet, publicerad online den 11 mars 2013. DOI: 10.1016/S0140-6736(13)60598-X

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev