Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Advokaten: Fikru Maru döms till fängelse

Publicerad: 24 oktober 2016, 08:37

Den svenska hjärtläkaren Fikru Maru döms till fyra år och åtta månaders fängelse av en domstol i Etiopien, uppger hans advokat Hans Bagner till TT. Bagner har i sin tur fått uppgifterna från Marus dotter.


Ämnen i artikeln:

Fikru Maru

Fikru Maru har suttit fängslad i Etiopien sedan i maj 2013. Det är fortfarande oklart om strafflängden innebär att Maru omedelbart kommer att släppas fri.

Enligt Sveriges Televisions utsände har dock Fikru Maru en stor möjlighet att snart släppas fri eftersom domstolen menar att han redan suttit i fängelse så lång tid som 3,5 år.

– Jag tror det, förutsatt att man inte fastnar i en massa administrativa svårigheter, men jag tror det, säger Hans Bagner, Fikru Marus advokat i Sverige, till SVT.

Fikru Maru ska därtill betala omkring 3 000 dollar i böter.

Även svenska utrikesdepartementet bekräftar att Fikru Maru har dömts till fyra år och åtta månaders fängelse samt böter, men kan inte svara på om Maru kommer att hållas fortsatt fängslad eller släppas fri på grund av en eventuell straffrabatt.

I fredags befann domstolen honom skyldig till brottet han anklagades för – att ha känt till att påtryckningar utövats mot åklagaren när ett tidigare mål mot den före detta tullministern Ato Melaku Fanta lades ner. Beslutet i skuldfrågan hade då skjutits upp flera gånger under den senaste månaden.

Fikru Maru vårdas på ett sjukhus i Addis Abeba för en kollapsad lunga, och riskerar att dö om han inte kan flygas ut ur landet för specialistvård, enligt advokat Hans Bagner, som varit mycket kritisk till hur Sverige har agerat i frågan.

Margareta Sidenwall, aktionsgruppen Fikru Maru, är mycket kritisk till domen:

– Helt katastrofalt. Det är rättsvidrigt, och med tanke på hans hälsotillstånd är det en omöjlighet. Han kommer inte att överleva den tiden. Ska han överleva så måste han släppas mycket omgående, säger hon till SVT, och påpekar att han döms för att ha haft kännedom om tullministerns korruption, ett fall som fortfarande utreds.

Relaterat material

Fikru Maru har fått sin dom

TT, DAGENS MEDICIN

Ämnen i artikeln:

Fikru Maru

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev