Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Advokaten: Fikru Maru kommer att friges

Publicerad: 11 maj 2018, 13:20

Domstolen i Etiopiens huvudstad Addis Abeba har beslutat att frige den fängslade hjärtläkaren Fikru Maru, uppger hans svenske advokat Hans Bagner för TT.


Ämnen i artikeln:

Fikru Maru

– Nu väntar vi på att fångvårdsmyndigheten ska få besked om detta så de kan verkställa beslutet och fysiskt frige honom, säger Bagner.

– Det har gått fem år i morgon. Det är verkligen hög tid att man har kommit till ett avslut.

När kan han komma hem?

– Så fort fångvårdsmyndigheten får beslutet, det kan jag inte svara på, men min gissning är att det kommer i början av nästa vecka.

Hur har han tagit emot beskedet?

–  Jag har inte haft någon direktkontakt med honom, men jag kan inte tänka mig någonting annat än att han är lättad och väldigt nöjd med det.

Hjärtläkaren Fikru Maru har suttit fängslad i Etiopien sedan den 12 maj 2013, till en början misstänkt för mutbrott och senare terroristbrott. I tisdags frikändes han från terroranklagelserna som bestod i att han påstods ligga bakom ett upplopp i Kilintofängelset som han hölls i under tiden som han misstänktes för mutbrott.

I onsdags berättade en källa på UD för TT att Sverige fått signaler från Etiopien om att Fikru Maru skulle kunna komma att friges. Utrikesminister Margot Wallström hade då fört samtal om Fikru Marus situation med sin etiopiske motpart, enligt källan.

Utrikesdepartementets presschef Patric Nilsson säger nu att han inte kan svara på om uppgifterna om frigivningen stämmer.

– Jag har noterat uppgifterna, men jag kan inte bekräfta och har inget ytterligare att lägga till i nuläget, säger Nilsson till TT.

Margareta Sidenvall, talesperson för Aktionsgruppen för Fikru Marus rättvisa, tvekar inte på att det är nu som Fikru Maru kommer att friges.

– Dokumenten är på väg till fängelseledningen och måste administreras innan han fysiskt kan bli fri. Men det finns ingen tvekan om att det som händer nu är sanningen, säger Margareta Sidenvall.

– Äntligen, det är en stor glädje. Förhållandena i fängelset har varit helt vidriga och det glädjer mig extra att det inte bara är han som friges.

Fikru Marus familj är överlyckliga över beslutet om hans frigivning — men vågar ännu inte tro på att det faktiskt är sant, säger Margareta Sidenvall.

– Hans hustru och ena dotter hörde av sig till mig på en gång, de är såklart överlyckliga. Men med tanke på alla motgångar så vågar de inte riktigt tro på att det är sant förrän de verkligen träffat honom.

TT

Ämnen i artikeln:

Fikru Maru

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev