Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

AHA:s president hoppas på dramatiska innovationer

Publicerad: 17 november 2014, 08:37

Bild 1/3  

Foto: Michael Borgert

Årets kongress invigdes officiellt på söndagseftermiddagen av American Heart Associations president Elliott Antman. I sitt anförande pekade han ut flera heta forskningsområden som kan förbättra den kardiovaskulära hälsan.


Den hälsan behöver nämligen förbättras om AHA ska lyckas med sitt mål att minska dödstalen för hjärt-kärlsjukdom med 20 procent fram till år 2020, jämfört med år 2010.

Elliott Antman poängterade behovet så kallade dispruptiva innovationer som på ett dramatiskt sätt kan förbättra behandling och diagnostik.

– Smarta telefoner är ett exempel på disruptiv teknologi. Vi kan numera samla in data för hjärtrytm från personer i Dominikanska republiken, trots att elförsörjningen där fortfarande är begränsad, och skicka det till universitetssjukhus i USA, sade Elliott Antman.

Han lyfte även fram andra exempel på disruptiva innovationer, däribland de Nobelprisbelönade IPS-cellerna som möjligen kan leda till personspecifika stamcellsbehandlingar i framtiden, samt ny teknologi för ”heart on a chip”, som kan öppna för snabbare tester av nya läkemedelskandidater.

Också de internationellt mycket omtalade randomiserade registerstudierna från Sverige fick ett omnämnande när Elliott Antman puffade för professor Lars Wallentins hedersföreläsning på tisdag.

Det område som hade störst potential för disruptiv innovation handlar, enligt Antman, om att bättre förstå vad som orsakar att vissa individer får hjärt-kärlsjukdom och inte andra. AHA har nyligen lanserat en stor studie, som går under beteckningen CVGPS, Cardiovascular Genome Phenome Study, där man ska undersöka just detta.

– Med dagens teknik kan vi analysera stora mängder data. Vi hoppas bland annat se vad som utmärker extrempersoner, sådana som drabbas av hjärt-kärlsjudkom i tidig ålder och dem som aldrig drabbas, sade Elliott Antman.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev