Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Albumin var markör för högt blodtryck

Publicerad: 22 mars 2005, 09:34

Utsöndring av albumin i urinen kan vara en markör för stigande blodtryck hos personer som inte har diabetes eller högt blodtryck. Amerikanska forskare anser att markören kan vara användbar för att identifiera individer som riskerar att drabbas av högt blodtryck.


Forskarna som arbetar vid Framingham Heart Study, Framingham, USA, undersökte kopplingen mellan förekomst av albumin i urinen och risken att utveckla högt blodtryck hos 1 499 personer som varken hade högt blodtryck eller diabetes.

Under en period på i genomsnitt 2,9 år sågs en ökning av blodtrycket hos 33 procent av deltagarna och totalt 15 procent utvecklade högt blodtryck, det vill säga en blodtryck mer än 140/90 mmHg, eller att de fick läkemedel mot detta.

Studien som presenteras i veckans nummer av tidskriften Circulation visar att kvoten mellan albumin och kreatinin var en signifikant markör för högt blodtryck. Den fjärdedel av deltagarna som hade högst kvot mellan albumin och kreatinin i urinen vid studiens inledning hade dubbelt så hög risk att utveckla högt blodtryck, jämfört med dem som hade lägst kvot.

Forskarna konstaterar att halterna av albumin i urinen kan vara en markör för högt blodtryck hos personer som inte har diabetes eller högt blodtryck. Dessa halter ligger dock lägre än de halter som normalt brukar vara gränsen för mikroalbuminuri.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev