Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Åldern viktigare än kön när hjärtvården analyserades

Publicerad: 21 september 2009, 14:15

Åldern viktigare än kön när hjärtvården analyserades

Foto: Foto: Photos.com

Kvinnor får inte sämre hjärtsjukvård än män, enligt en ny svensk avhandling.


Överläkaren och doktoranden Joakim Alfredsson vid Linköpings universitet har granskat data om 53 000 patienter som lades in på hjärtintensivavdelningar under åren 1998 till 2002. Patienterna hade drabbats av instabil kärlkramp eller lindrig hjärtinfarkt.

De kvinnliga patienterna var i genomsnitt 78 år gamla. Männens genomsnittsålder var 73 år.

– Skillnaden i ålder är viktig, eftersom den påverkar hur vi behandlar patienten. När vi justerar materialet statistiskt och sorterar bort åldersfaktorn är skillnaden i dödlighet bortsopad. Då ser vi att kvinnorna till och med klarar sig bättre på sikt, säger Joakim Alfredsson i ett pressmeddelande.

Ett liknande förhållande rådde när det gällde behandlingen. Männen fick mer läkemedel än kvinnorna, men när patienternas ålder tagits med i beräkningen fanns ingen skillnad.

Joakim Alfredsson och de andra forskarna har också granskat på vilken sorts avdelning som patienter med hjärtinfarkt eller hotande infarkt hamnar. Av de 570 patienterna som ingick i den undersökningen hamnade 69 procent av männen och 56 procent av kvinnorna på en hjärtintensivavdelning.

Även där försvann skillnaden mellan könen när patienternas ålder räknades in, enligt pressmeddelandet från Linköpings universitet.

Läs även:

”Management and outcome in Non ST-Elevation Acute Coronary Syndromes” (i PDF-format)

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev