fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Alla nuvarande chefer måste söka nya jobb på NKS

Publicerad: 27 januari 2016, 06:40

Svante Norgren, Divisionschef på Astrid Lindgrens Barnsjukhus, på taket av Nya Karolinska Solna.

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Under februari drar Karolinska igång rekryteringsarbetet för att hitta i första hand temachefer till barn- och kvinnosjukvården samt hjärta-kärl.

Ämnen i artikeln:

Nya Karolinska Solna, NKS

Det är stora uppdrag där exempelvis temachefen för barn- och kvinno­sjukvården får 2 700 medarbetare under sig.

Märkbart är att akademiska meriter väger tyngre. Temachefen ska helst ha lektorat eller professur på Karolinska institutet, KI. Samarbetet mellan sjukhuset och KI knyts över huvudtaget närmare varandra, enligt modellen.

Förutom temacheferna ska en lång rad övriga chefer tillsättas. Totalt handlar det om flera hundra nya tjänster, med helt andra krav­specifika­tioner än dem som finns på dagens ledare. Det innebär att alla nuvarande chefer måste söka nya chefstjänster – om de vill.

Vårdförbundets samordnare Eva Håkansson ser den nya verksamhetsmodellen och dess starka koppling till akademin som en styrka.

– Den öppnar för fler sjuk­sköterskor att söka chefsuppdrag, exempelvis som patient­flödes­chefer. Sjuksköterskor med akademiska meriter får mer utrymme i den här verksamheten, jämfört med i dag. Det kanske är som att svära i kyrkan, men jag tycker att det känns bra. I alla fall om det blir så som det är sagt.

Relaterat material

NKS verksamhetsmodell liknar ingenting annat

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev