Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Allmänläkare missar allvarlig immunbristsjukdom hos unga

Publicerad: 28 Oktober 2002, 13:26

Varje allmänläkare borde statistiskt sett ha träffat tio patienter med primär immunbristsjukdom. Trots det uppger åtta av tio allmänläkare att de aldrig ställt diagnosen.


300 allmänläkare har blivit tillfrågade av företaget Octapharma i Täby utanför Stockholm om hur ofta de ställer diagnosen kronisk immunbristsjukdom och om de anser sig ha tillräcklig kunskap om diagnosen.  Enligt uppskattningar lider 50000 svenskar av primär immunbrist. Av dem riskerar 5000 bestående organskador om de inte får någon behandling. Sjukdomen är en samlande benämning för många medfödda brister i immunsystemet.

Lider av upprepade infektioner  Om ett barn eller tonåring har åtta eller fler öroninflammationer per år, två eller fler bihåleinfektioner, två eller fler lunginflammationer per år, har svampinfektionen torsk efter ett års ålder eller får antibiotika i två månader med dålig effekt - då kan orsaken vara primär immunbrist.   Sjukdomen innebär ofta livslång behandling med gammaglobulin. Företaget Octapharma säljer blodplasmaprodukter, vilket är motivet till att företaget gjort undersökningen. Numera kan patienter behandla sig själva i hemmet tack vare en bärbar pump.   Tidig diagnos av primär immunbrist förbättrar patienternas långsiktiga livskvalitet, men förutsättningen är att allmänläkare tidigt uppmärksammar patienterna.  Av enkäten framgår också att 86 procent av allmänläkarna i undersökningen uppgav att de kände ett behov av mer utbildning om primär immunbrist.  Information gav fler patienter  I våras genomförde Niklas Lönnbro, infektionsläkare vid Länssjukhuset i Kalmar, en serie föreläsningar med information om primär immunbrist för både primärvårdsläkare och sjukhusläkare.  - Vi har fått flera nya patienter som ett resultat av informationen. Patienterna kommer både från primärvården och från olika kliniker på sjukhuset, säger Niklas Lönnbro.  Ett problem är den stora mängd information som läkare utsätts för, konstaterar han. Patienter med primär immunbrist har ofta en diffus sjukdomsbild, som kan förväxlas med många andra sjukdomar.  Niklas Lönnbros förhoppning är att kunna följa upp föreläsningarna med bland annat fördjupningar och fallbeskrivningar.

Sten Erik Jensen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev