Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Alternativ till heparinlås kan vara bra vid hemodialys

Publicerad: 28 januari 2011, 15:17

Katetrar kan fungera betydligt bättre vid dialys om de mellan dialysomgångarna prepareras med det blodförtunnande medlet rt-PA i stället för heparin, enligt en ny studie. (Uppdaterad 28 januari kl 16.00.)


Efter varje omgång av hemodialys prepareras den centrala venkatetern med blodförtunnande medel, till exempel heparin, för att minska risken för att blodproppar utvecklas inuti katetern.

En ny studie från Kanada visar nu att man kraftigt kan minska antalet fall då katetern slutar att fungera på grund av sådana blodproppar genom att ibland ersätta heparin med det propplösande läkemedlet rt-PA, rekombinant human vävnadsplasminogenaktivator.

Forskarna lottade 225 dialyspatienter, som nyligen fått en ny central venkateter, till att antingen få katetern preparerad med heparin på konventionellt sätt eller till att få den preparerad med rt-PA efter var tredje dialysomgång.

Efter sex månader hade katetern slutat att fungera hos 20 procent av patienterna där man använt rt-PA, jämfört med 35 procent bland patienterna där man bara använt heparin.

Även andelen patienter som fått bakterier i blodet, bakteriemi, var lägre i gruppen där man använt rt-PA, 4,5 procent jämfört med 13 procent.

Ola Samuelsson, som är verksamhetsöverläkare vid njurmedicin på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, anser dock att studien sannolikt inte kommer få så stor betydelse i Sverige. Han hänvisar till att de flesta svenska sjukhus för några år sedan gick över till att använda koncentrerad citratlösning i stället för heparin.

– Därigenom har vi minskat antalet bakterieinfektioner. Möjligen skulle man kan kunna minska antalet blodproppar med hjälp av rt-PA. Det problemet är dock mindre kliniskt betydelsefullt än infektionerna, samtidigt som rt-PA är mycket dyrt. Men forskarna ska ha beröm för att de gjort en randomiserad studie. Det är mycket sällan det görs på ett dialysrelaterat problem, säger Ola Samuelsson till Dagens Medicin.

Studien, som publiceras i New England Journal of Medicine, har finansierats av företaget Roche.

Läs abstract till studien:

New England Journal of Medicine 2011; 364: 303–312

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News