Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Ändrade arbetstidsregler kan slå hårt mot landstingen

Publicerad: 13 november 2008, 14:45

Planerade förändringar i EU:s arbetstidsdirektiv kan leda till ökade kostnader för landstingen. Nu uppvaktar Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, de svenska EU-parlamentarikerna.


Tidigare i år lyckades ministerrådet enas om en gemensam ståndpunkt inför översynen av EU:s arbetstidsdirektiv. Sedan har frågan skickats vidare till EU-parlamentet. Under utskottsbehandlingen där har det kommit fram ett stort antal förslag om förändringar.

Ett av ändringsförslagen är att även jourtid när inget arbete utförs ska räknas som arbetstid. Det skulle leda till ökade kostnader för de svenska landstingen. På sikt skulle konsekvensen kunna bli längre väntetider och vårdköer, enligt SKL.

Flera andra förslag till förändringar skulle också skapa problem för svenska arbetsgivare. Därför agerar SKL:s vd Håkan Sörman tillsammans med svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström och Arbetsgivarverkets generaldirektör Göran Ekström. I ett gemensamt brev vädjar de om att de svenska EU-parlamentarikerna ska gå på ministerrådets linje.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev