Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Antalet hjärtinfarkter minskar

Publicerad: 16 mars 2015, 11:47

Färre människor får hjärtinfarkter. Framsteg inom forskningen och människors förbättrade livsstil gör också att många drabbade överlever längre.


Sammanlagt drabbades 28 000 svenskar av hjärtinfarkt under 2013. Det är en minskning med åtta procent jämfört med året innan, uppger Hjärt- och Lungfonden. Det året dog 7 700 svenskar, mot 8 300 år 2012. Och antalet hjärtinfarkter minskar överlag.

– Det beror på många faktorer. Framför allt är det på grund av att hjärtforskningen går framåt och att vi därför har en effektiv vård, säger Anna Sjödin, pressansvarig på organisationen.

Numera kan personal exempelvis ställa diagnos redan i ambulansen. Även livsstilsförändringar har lett till färre hjärtinfarkter. Folk vet att det är viktigt med rätt kost och motion. Sammantaget har förbättringarna lett till att 65-åringar som drabbas i dag i genomsnitt lever tolv år längre än dem som fick hjärtinfarkt 1980.

Men ytterligare forskning behövs fortfarande, enligt organisationen. Numera har sjukdomstillståndet ofta mer diffusa orsaker, något som är särskilt vanligt bland kvinnor.

– Om kvinnor inte får rätt diagnos riskerar det att leda till att de inte får den behandling de behöver för att förebygga en ny hjärtinfarkt, säger Jan Nilsson, ordförande i Hjärt- och Lungfondens forskningsråd.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev