Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Antikoagulantia kan skydda mot demens vid förmaksflimmer

Publicerad: 24 oktober 2017, 23:05

Svenska forskare följe patienter med förmaksflimmer som fick eller inte fick antikoagulantia, som de på bilden.

Foto: Linnea Rheborg/Bildbyrån

De flesta patienter med förmaksflimmer ska enligt riktlinjer få blodförtunnande behandling för att minska risken att drabbas av stroke. En ny svensk studie pekar på att en ytterligare fördel med behandlingen kan vara minskad risk för demens.


Ämnen i artikeln:

Karolinska institutetFörmaksflimmerDemens

– Vi kan inte bevisa orsakssambandet då detta är en observationsstudie. Men vi tycker att vi har starka indicier för att antikoagulantia verkligen skyddar mot demens också. Det i sin tur skulle kunna göra patienterna mer benägna att ta och stå kvar på behandlingen, säger Leif Friberg, kardiolog och forskare vid Karolinska institutet.

I studien, som publiceras i European Heart Journal, har han tillsammans med kollegan Mårten Rosenqvist analyserat data från över 440 000 svenskar med förmaksflimmer som fått eller inte fått behandling med antikoagulantia under åren 2006 till 2014.

Patienter som då de började följas i studien stod på antikoagulantia, som warfarin eller något av de nyare orala antikoagulerande läkemedlen, hade 29 procent lägre risk att få en demensdiagnos under uppföljningstiden, jämfört med dem som inte stod på behandlingen.

Riskminskningen blev tydligare, 48 procent, när forskarna tog hänsyn till den tid då patienterna hade aktiv behandling under uppföljningstiden.

Det är dock ett välkänt fenomen från observationsstudier att det kan finnas faktorer som forskarna inte mätt och som kan förklara olika skillnader, till exempel att läkare blir mindre benägna att sätta in en behandling på patienter som verkar skörare.

Leif Friberg utesluter inte att det kan finnas sådana förklaringar till resultaten i den aktuella studien.

– Det som dock talar emot den förklaringen är att de som inte fick antikoagulantia inte hade ökad risk för en rad andra negativa hälsoutfall, som fallolyckor och cancer. Vi tror att vi påvisat ett verkligt samband, att skillnaden i demens beror på läkemedelsbehandlingen, säger han och fortsätter:

– Det är rimligt att tänka sig att den blodförtunnande medicineringen skyddar mot mindre var för sig icke symtomgivande blodproppar i hjärnan. Sådana proppar vet vi uppstår vid förmaksflimmer.

Läs abstract till studien:

Leif Friberg och Mårten Rosenqvist. Less dementia with oral anticoagulation in atrial fibrillation. European Heart Journal, publicerad online den 24 oktober 2017. DOI: 10.1093/eurheartj/ehx579

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev