Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Antikropp var vanligare vid SLE

Publicerad: 10 juni 2016, 11:30

Martina Frodlund är reumatolog i Linköping och studiens huvudförfattare.

Foto: Thinkstock, Samuel Lagercratz/Dagens Medicin

Om patienter med SLE screenas för en viss antikropp kan det öka möjligheterna att identifiera ökad risk för hjärt-kärlsjukdom och för graviditetskomplikationer, enligt en ny studie.


Ämnen i artikeln:

ReumatismEULAR

För patienter med systemisk lupus erytematosus, SLE, screenar reumatologer för vissa antikroppar för att se om patienterna löper ökad risk för hjärt-kärlsjukdom och komplikationer i samband med graviditet. De antikroppar man screenar för är immunoglobulin G och immunoglobulin M riktade mot proteinerna kardiolipin och beta2-glykoprotein-I.

I nya klassifikationskriterier för SLE föreslås också screening för immunoglobulin A som är specifikt för samma proteiner. I praktiken sker det dock inte rutinmässigt i Sverige.

– Det är ifrågasatt om det tillför något att analysera dessa antikroppar eftersom det vetenskapliga stödet ännu är bristfälligt. Vi ville därför undersöka om det finns en särskilt hög förekomst av de här antikropparna hos personer som är drabbade av SLE, säger Christopher Sjöwall, docent och reumatolog vid Linköpings universitetssjukhus och en av studieförfattarna.

Forskarna har jämfört blodprover från 254 patienter med SLE med blodprover från en kontrollgrupp. 13 procent av studiedeltagarna hade IgA-antikroppar mot antingen kardiolipin eller beta2-glykoprotein-I. Bland friska blodgivare var motsvarande andel mindre än 1 procent. Bland patienterna med SLE förekom också IgA-antikroppar mot de två proteinerna i vissa fall fast det saknades motsvarande antikroppar av IgG och IgM-typ.

Det här anser forskarna pekar på att det kan vara en poäng att screena patienter med SLE för IgA.

– Vi undersökte också associationen med förekomst av de här antikropparna och hjärt-kärlhändelser eller graviditetskomplikationer och då såg vi särskilt en ökad koppling till stroke, djup ventrombos och missfall när det fanns IgA-antikroppar riktade mot kardiolipin. Det kan därför vara särskilt värdefullt att kontrollera för antikroppara riktade mot kardiolipin, säger Martina Frodlund, reumatolog i Linköping och studiens huvudförfattare.

Både hon och Christopher Sjöwall poängterar att det behövs fler studier för att kunna fastställa betydelsen av provet och de berättar att de planerar att utöka materialet så att en större patientgrupp omfattas.

Abstract:
Martina Frodlund med flera. Presence of immunoglobulin (ig) a antibodies against cardiolipin and βeta2-glycoprotein-I in the absence of IgG and IgM in systemic lupus erythematosus. Presenterad som poster, Eular 2016

http://www.congress.eular.org/scientific_programme.cfm

SAMUEL LAGERCRANTZ

Ämnen i artikeln:

ReumatismEULAR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev