Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

App-studie ska ge svar om digital hjärtrehab

Publicerad: 6 april 2016, 11:32

Margrét Leósdóttir, kardiolog på Sus.

Foto: Isabelle Beckman

Det finns tiotusentals hälsoappar – väldigt få är vetenskapligt testade. Men i vår drar en studie av en hjärtrehabiliterings-app i gång på Skånes universitetssjukhus.

Ämnen i artikeln:

Digital vårdRehabilitering

Hjärt-kärlsjukdom är den vanligaste folksjukdomen och står för 40 procent av dödsfallen i västvärlden. Men enligt Swedeheart uppnår bara 21 procent av patienterna som haft en infarkt de mål som har satts för att minska dödligheten: rökfrihet, fysisk aktivitet, normalt blodtryck och lågt kolesterol.

– Vi vet vad som måste göras men lyckas ändå inte, säger Margrét Léosdóttir som är kardiolog på Skånes universitetssjukhus i Malmö med ansvar för hjärtrehabiliteringen.

En möjlig lösning kan vara att titta på digitala verktyg – och det finns över 40 000 hälsoappar på App store.

– Patienterna undrar om jag kan rekommendera några, men det är svårt, för det är väldigt få som är vetenskapligt beprövade.

Närmare bestämt tre studier i världen har undersökt appars inverkan på hjärtrehabilitering. Dessa tre har å andra sidan visat lovande resultat, med bättre följsamhet till behandlingen hos patienter som använt en app med tips på livsstilsförändringar och möjlighet att själv registrera olika medicinska värden.

Margrét Leósdóttir leder själv arbetet med appen Life Pod, som kan användas på antingen mobil, läsplatta eller dator. Där får patienter regelbundet registrera fysisk aktivitet, kost, vikt, midjemått, om de har ont i bröstet och så vidare. Informationen skickas samtidigt till kärlsjuksköterskorna på mottagningen som kan övervaka den. Patienterna rangordnas automatiskt så att de som har problem prioriteras.

– Den tvåvägskommunikationen är ganska unik. Annars är apparna ofta riktade bara till patienterna.

Förra året genomfördes en pilotstudie och i april påbörjas arbetet med att rekrytera patienter till en randomiserad studie. Senast år 2018 hoppas Margrét Leósdóttir på resultat.

När har alla hjärtpatienter en app som hjälper dem i rehabiliteringen?

– År 2020 kommer det nog vara ett vanligt tillägg. Men man ska komma ihåg att det inte passar alla. 80-åriga Agda som aldrig ägt en mobiltelefon ska fortsätta komma till mottagningen. Men 45-åriga bolags-vd:n Sven som inte har tid med besök kanske kan få mer stöd via appen. Så kan Agda få två besök i stället.

ISABELLE BECKMAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev