fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

ASA minskar skador av Vioxx

Publicerad: 13 september 2005, 06:33

Låga doser av vanlig Magnecyl kan förhindra de kardiovaskulära skador som observerats i samband med intag av det smärtstillande läkemedlet Vioxx (rofecoxib), rapporterar amerikanska forskare.


Tidigare studier på människa har visat att medicinering med cox 2-hämmare, som Vioxx, orsakar en kraftig minskning av prostacyklin, en substans som normalt håller blodkärlen öppna och därmed förhindrar blodproppar. Studierna visade också att denna minskning av prostacyklin sker utan att koncentrationen av tromboxan ändras. Tromboxan är en besläktad substans men som har en motsatt effekt: det drar ihop blodkärlen och gynnar bildningen av blodproppar.

I den nya studien, som publiceras i septembernumret av Cell Metabolism, visar forskare vid Duke University Medical Center i North Carolina, USA, att möss med en benägenhet för högt blodtryck och med en oförmåga att svara på prostacyklin utvecklar hjärtkomplikationer som högt blodtryck, förstorat hjärta och ärr i hjärtat. Dessutom kunde forskarna visa att tromboxan förvärrade påverkan av det höga blodtrycket ytterligare.

Forskarna såg också att substanser som hämmade tromboxan, som låga doser av acetylsalicylsyra, ASA, kan ha en skyddande effekt av organen vid samtidigt intag av cox 2-hämmare.

Detta innebär, enligt forskarna, att det skulle vara möjligt att utveckla en ny typ av smärtstillande läkemedel där man låter ASA balansera den kemiska obalans som medicinering med rofecoxib orsakar, för att på så sätt dra nytta av de smärtstillande effekter som cox 2-hämmare trots allt har.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev