Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

ASA ökade risk för sjukdom i näthinnan

Publicerad: 18 december 2012, 21:00

Personer som använt acetylsalicylsyra, ASA, i mer än tio år insjuknade oftare i den svåra ögonsjukdomen makuladegeneration. Det visar en ny studie i tidskriften Jama.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Tidigare forskning har visat oklara samband mellan användning av ASA och risk att insjukna i makuladegeneration, enligt de amerikanska forskarna bakom studien.

För att reda ut kopplingen har de nu följt upp nästan 5 000 deltagare i en befolkningsstudie om ögonsjukdomar i delstaten Wisconsin.

Slutsatsen är att kortare bruk av ASA inte var kopplat till någon riskökning. Däremot innebar minst tio års användning 63 procents ökad risk för att utveckla den våta formen av makuladegeneration.

Om resultaten kan bekräftas i andra studier blir det viktigt att försöka hitta den bakomliggande mekanismen, skriver forskarna.

Makuladegeneration, som även kallas åldersförändringar i gula fläcken, är en vanlig orsak till blindhet bland äldre. Sjukdomen delas in i en våt respektive torr variant. Våt makuladegeneration, som är ovanligare, uppstår ofta senare än den torra formen och har ett mer snabbt förlopp. Våt makuladegeneration kan å andra sidan behandlas med läkemedel vilket inte den torra formen kan.

Var femte person över 75 år drabbas ålderförändringar i gula fläcken, enligt sajten 1177.

Läs abstract till studien:

Barbara Klein med flera. Long-term Use of Aspirin and Age-Related Macular Degeneration. Jama 2012; 308: 2469–2478.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev