Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Ätande av rött kött kopplas till ökad risk för förtidig död

Publicerad: 23 mars 2009, 20:00

Ätande av rött kött kopplas till ökad risk för förtidig död

Personer som äter mycket rött och processat kött dör tidigare än personer som äter små mängder av sådant kött, enligt en ny studie.


Amerikanska forskare har analyserat sambandet mellan matvanor och mortalitet i National Institutes of Health-AARP Diet and Health Study, en kohortstudie med över en halv miljon deltagare i åldern 50–71 år.

Vid början av studien fick deltagarna uppskatta sin konsumtion av en rad olika typer av mat och dryck under den senaste tolvmånadersperioden. Därefter följdes de i tio år.

Den femtedel män respektive kvinnor som angivit högst intag av rött kött hade 31 respektive 36 procent högre risk att dö under uppföljningstiden jämfört med den femtedel som angivit lägst konsumtion. Motsvarande siffror för intag av processat kött var 16 och 25 procent för män respektive kvinnor.

När forskarna analyserade dödsorsaker fann de kopplingar mellan ökat intag av rött och processat kött och ökad risk för död i både hjärt-kärlsjukdom och cancer.

Högt intag av vitt kött var däremot kopplat till lägre risk att dö under uppföljningsperioden.

Bakom studien står forskare vid National Cancer Institute i Rockville, Maryland, USA.

De anger ett flertal möjliga orsaker till de aktuella fynden. Under tillagning av rött kött kan cancerframkallande ämnen bildas. Högt intag av rött och processat kött har också kopplats till ökad förekomst av högt blodtryck.

Studien publiceras i dag, måndag, i tidskriften Archives of Internal Medicine.

Archives of Internal Medicine, 2009; 169: 562–571

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev