Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Atombombsstudie klarlägger hjärtrisken av strålning

Publicerad: 15 januari 2010, 16:17

Medelhöga stråldoser ökar risken att dö från hjärtsjukdom och stroke. Det visar en studie av överlevare från atombombningarna av Hiroshima och Nagasaki.


Det är känt att höga stråldoser från strålbehandling mot hjärtat, huvudet och halsen leder till överdödlighet i hjärtsjukdom och stroke.

I en ny studie har japanska forskare undersökt om också lägre stråldoser kan ge motsvarande utfall. Under mer än 50 år har de följt upp totalt 86 611 personer som utsattes för atombomberna i Hiroshima och Nagasaki i augusti 1945.

Forskarna beräknade individuella stråldoser beroende på var personerna befann sig i förhållande till epicentrum och hur skyddade de var.

Slutsatsen är att även medelhöga stråldoser, mellan 0,5 och 2 gray, är kopplat överdödlighet i hjärtsjukdom och stroke.

För att utesluta att riskökningen berodde på andra faktorer än strålningen, analyserade forskarna också rökning, alkoholintag, utbildning, yrke, övervikt och diabetes. Dessa faktorer hade väldigt liten påverkan på resultatet.

Studien visar att för varje ökning av stråldos med en gray ökade risken för dödsfall från stroke med 9 procent. För dödsfall från hjärtsjukdom var siffran 14 procent.

Att stråldoser under 1 gray orsakar överdödlighet i hjärt-kärlsjukdom har stora implikationer för folkhälsan, menar forskarna. De syftar bland annat på den ökande användningen av datortomografi och andra diagnosmetoder som ger relativt hög stråldos.

Bakom studien som publiceras i British Medical Journal står forskare vid Radiation Effects Research Foundation i Hiroshima.

Johanna Lundberg

Läs hela originalartikeln:

British Medical Journal, 2010; 340: b5349

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev