Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Autoantikroppar kopplas till hjärtinfarkt

Publicerad: 26 oktober 2018, 12:27

Av 800 patienter som haft sin första hjärtinfarkt hade en tiondel förhöjda antikroppar i blodet som annars finns vid autoimmuna sjukdomar.

En typ av antikroppar som normalt finns hos personer med reumatisk sjukdom är förhöjda efter hjärtinfarkt, även hos vissa som inte har en autoimmun sjukdom, enligt en svensk studie.


– Det här tydliga sambandet mellan antikropparna och hjärtinfarkt var oväntat. På sikt kan de betyda att vissa patienter behöver en annan blodproppsförebyggande behandling efter infarkt än dagens standard, säger Elisabet Svenungsson, professor i reumatologi vid Karolinska institutet och en av forskarna bakom studien.

Hon har i veckan varit i Chicago och presenterat resultaten vid den amerikanska reumatologikongressen ACR.

Totalt ingick 800 patienter från 17 svenska sjukhus som haft sin första hjärtinfarkt. Mellan sex och tio veckor efter infarkten undersöktes förekomsten av antikropparna IgG, IgM och IgA mot de två molekylerna kardiolipin och beta-2-glykoprotein I. Nivåerna jämfördes med prover från lika många matchade kontrollpersoner som inte hade haft hjärtinfarkt.

Antikroppar riktade mot dessa molekyler är ofta förhöjda vid autoimmuna sjukdomar som till exempel SLE och det är känt sedan tidigare att de ökar risken för blodproppar.

Resultaten, som har publicerats som i tidskriften Annals of Internal Medicine, visade att elva procent av patienterna i studiegruppen hade förhöjda nivåer av IgG-antikroppar mot molekylerna efter sin hjärtinfarkt. De flesta av dessa hade antikroppar mot både kardiolipin och beta-2-glykoprotein-I. Motsvarande siffra i kontrollgruppen var 1 procent.

– Eftersom mätningen gjordes vid ett enda tillfälle vet vi inte i dag om antikropparna är en reaktion på hjärtinfarkten eller om personerna hade förhöjda nivåer redan innan. Det behöver vi studera vidare, säger Elisabet Svenungsson.

Individer som har upprepat förhöjda nivåer av dessa fosfolipidantikroppar och som även haft en blodpropp till exempel en hjärtinfarkt, uppfyller kriterierna för den autoimmuna sjukdomen antifosfolipidsyndrom, APS. Ett tillstånd som förutom blodproppar också är förknippat med bland annat graviditetskomplikationer.

– Dessa patienter skulle i så fall behöva kontinuerlig behandling med blodförtunnande warfarin, för att undvika blodproppar. Däremot fungerar inte nya orala antikoagulantia, noak/doac för dessa eftersom det visat sig ge recidiv i sjukdomen, säger Elisabet Svenungsson.

Patienterna i studien var yngre än 75 år och inkluderades mellan 2010 och 2014. Nu hoppas forskarna kunna ta nya prover på dem för att se om nivåerna av de aktuella antikropparna har förändrats över tid. De ska också se om det finns skillnader mellan de som hade förhöjda nivåer och de som inte hade det vad gäller komplikationer efter hjärtinfarkten.

– De traditionella riskmarkörerna för hjärtinfarkt förklarar inte alla infarkter. Om vi kan bekräfta att fosfolipidantikroppar är betydelsefulla i ytterligare studier kanske detta kan vara en pusselbit, säger Elisabet Svenungsson.

Läs mer i abstract:

Giorgia Grosso med flera. Antiphospholipid Antibodies in Patients With Myocardial Infarction. Annals of internal medicine, publicerad online 23 oktober 2018. DOI: 10.7326/M18-2130

Relaterat material

Antikropp var vanligare vid SLE

Petra Hedbom

Teamledare

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev