Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Även PCSK9-hämmare kan verka antiinflammatoriskt

Publicerad: 31 augusti 2017, 11:05

Johan Frostegård, professor Karolinska institutet.

Foto: Carl-Magnus Hake

Den nya typen av kolesterolsänkande läkemedel av typen PCSK9-hämmare kan möjligen skydda mot hjärt-kärlsjukdom genom antiinflammatoriska effekter i kärlväggarna, enligt ny forskning från Karolinska institutet, presenterad på ESC-kongressen.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelKarolinska institutetAterosklerosESC

– Vi vet att ateroskleros är en inflammatorisk process. Om vi lär oss mer om den kan vi kanske hitta nya sätt att behandla hjärt-kärlsjukdom. Våra fynd känns spännande inte minst med bakgrund av Cantos-studien som gett slutgiltigt bevis för inflammationshypotesen, säger Johan Frostegård, professor vid Karolinska institutet som står bakom den nya forskningen tillsammans med kollegan Anquan Liu.

PCSK9 är ett protein som bryter ner den så kallade LDL-receptorn i ibland annat levern, vilket leder till att mindre LDL-kolesterol absorberas i vävnaden och därmed ger högre blodnivåer. Genom att blockera PCSK9 blir det i stället sänkta nivåer av LDL-kolesterol. Detta i sin tur anses leda till ett det skydd mot hjärt-kärlsjukdom som setts i kliniska studier.

Men enligt de nya fynden kan det alltså finnas en antiinflammatorisk mekanism också. Forskarna använde bortopererade halsartärer från patienter. Från de aterosklerotiska placken i dessa kärl isolerade forskarna T-celler, alltså immunceller som anses driva inflammationen i placken.

Från samma patienter tog forskarna också fram dentritiska celler från blodet. Detta är immunceller som har till uppgift att för det övriga immunsystemet presentera antigener, alltså till synes främmande ämnen. I fallet med ateroskleros är ett viktigt antigen oxiderade LDL-partiklar som finns i de aterosklerotiska placken. I KI-forskarnas experiment blev de dentritiska cellerna förbehandlade med sådana oxiderade LDL-partiklar och forskarna fann då att cellerna blev mer utmognade. Sedan samodlades de dendritiska cellerna i provrör tillsammans med T-cellerna från placken. Resultaten blev en ökad aktivering av T-cellerna.

Men när forskarna på experimentell väg tystade genen för PCSK9 uteblev både utmognad av dentritiska celler och aktivering av T-cellerna. I stället styrdes immunreaktionen om på ett enligt forskarna skyddande sätt. Johan Frostegård tror man hade sett samma resultat om man i stället hämmar PCSK9-proteinet med de läkemedel som finns tillgängliga i dag.

– Vi tror att de här antiinflammatoriska effekterna kan motverka ateroskleros och möjligen vara ett sätt som PCSK9-hämmare skyddar mot hjärt-kärlsjukdom, säger han.

Det är sedan tidigare känt att även statiner, den mesta kända läkemedelsgruppen som sänker kolesterol, också har antiinflammatoriska effekter. Tidigare har Johan Frostegårds forskargrupp identifierat en specifik mekanism för hur detta skulle gå till,

– Den är dock delvis skild från den mekanism vi nu sett när det gäller PCSK9-hämmare, säger Johan Frostegård.

Läs abstract:

 Johan Frostegård och Aquan Liu. PCSK9 plays a novel immunological role in Oxidized LDL-induced dendritic cell maturation and T cell activation from human blood and atherosclerotic plaque. European Heart Journal (2017) 38 (Supplement), 808-809

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News