Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Avstängt blodflöde i armen kan skydda hjärtopererad

Publicerad: 17 augusti 2007, 12:06

Patienter som temporärt får blodflödet avstängt i armen innan de genomgår bypassoperation kan klara operationen bättre, visar en ny studie i Lancet.


Tidigare forskning har visat att ett kortvarigt avstängt blodflöde i en del av kroppen kan skydda andra delar av kroppen som därefter utsätts för längre period av syrebrist.

En möjlig förklaring till fenomenet, som kallas prekonditionering, är att vävnad som drabbas av syrebrist frisätter ämnen som gör att andra vävnader i kroppen klarar liknande förhållanden bättre.

Brittiska forskare har nu undersökt om prekonditionering kan skydda hjärtpatienter vid bypassoperation. Resultaten redovisas i morgondagens nummer av tidskiften Lancet.

I studien ingick 57 patienter som alla genomgick planerad bypassoperation. Hälften av patienterna lottades till att strax före ingreppet få blodflödet avstängt i armen med en blodtrycksmanschett under tre femminutersperioder. Övriga patienter lottades till att genomgå operationen enlig normal procedur.

Forskarna konstaterade att patienterna som prekonditionerades hade lägre nivåer av hjärtskademarkören troponin-T än kontrollgruppen efter operationen. Det är känt att patienter som har höga nivåer av denna markör efter hjärtkirurgi klarar sig sämre än patienter med låga nivåer. Därför drar forskarna slutsatsen att prekonditionering kan vara en metod att förbättra utfallet vid bypassoperation.

I en kommentar till studien skriver två brittiska forskare att liknande undersökningar behöver göras av andra forskare på större antal patienter. Om resultaten då kan upprepas skulle det få mycket stor betydelse för praxis att bedriva hjärtoperation, skriver de.                The Lancet 2007; 370:575–579

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev