Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Carl-Magnus Hake: Bakom braskande rubrik fanns lugnande besked

Carl-Magnus Hake skriver om att coronavirusets effekter på hjärtat inte är så stora som befarat.

Publicerad: 17 mars 2021, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Carl-Magnus Hake

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån


Coronapandemin har orsakat stort lidande och globalt sett mer än 2,5 miljoner dödsfall. En måhända liten tröst i sammanhanget är att vissa aspekter av sjukdomen inte verkar vara så allvarliga som man på förhand kunde frukta. En sådan aspekt är vad sars-cov-2 gör med hjärtat. 

I det ständiga flödet kring covid-19 fastnade jag nyligen för ett pressmeddelande från European Heart Journal med den lite braskande rubriken att det finns skador på hjärtat hos hälften av patienterna med covid-19 som skrivs ut från sjukhus. Men forskarnas egen tolkning av resultaten i studien gav snarare lugnande besked. 

Visserligen visade magnetkamera att det fanns någon sorts hjärtmuskelskada hos 54 procent av de 148 patienterna i studien, som alla var utvalda för att de hade förhöjda nivåer av hjärtskademarkören troponin. Men forskarna kunde bara vara någorlunda säkra på att skadan uppstått i samband med infektionen hos en del av patienterna. Det viktigaste var att hjärtats funktion bara var påverkad hos en liten andel av dem med skadad hjärtmuskel. Och hos nästan hälften sågs alltså ingen sådan skada alls, trots att patienterna nyligen drabbats svårt av ett virus med misstänkt hjärtpåverkan. 

Fynden från den brittiska studien är i linje med annan forskning på området, enligt Stefan James, professor i kardiologi vid Uppsala universitet. Han ledde förra året ett flertal webbinarier om hjärt-kärlsjukdom och covid-19, i regi av Svenska hjärtförbundet och Svenska kardiologföreningen.

När jag ber honom sammanfatta forskningsläget uppger han bland annat att runt hälften av patienterna har någon form av hjärtmuskelpåverkan i efterförloppet när detta systematisk undersökts med magnetkamera, som i den brittiska studien. Och detta skulle enligt Stefan James kunna kopplas ihop med att hjärtklappning är ett vanligt om än troligen övergående symtom efter infektionen. Skada på hjärtmuskeln skulle senare kunna ge hjärtsvikt, men det är ännu inget som visat sig vara en vanlig följdsjukdom.  

Med perspektiv menar Stefan James att de kardiovaskulära effekterna av sars-cov-2 blivit mindre än vad han befarade våren 2020, då sett till att viruset visat sig ha en benägenhet att infektera hjärtmuskeln samt orsaka blodpropp och inflammatoriskt påslag.

Brasklappen är – som vanligt – att fortsatt forskning behövs för att ge en mer definitiv bild.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev