Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Bakslag för försvinnande hjärtstent

Publicerad: 3 november 2016, 13:33

Med hjälp av en stent hålls ett förträngt kranskärl uppe efter ballongvidgning. Dagens stentar frisätter läkemedel som ska minska risken för återförträngning av kärlet. I den aktuella studien testades en typ av stent som löser upp sig och försvinner i kroppen.

Läkemedelsstentar som löser upp sig själva efter att de satts in i ett förträngt kranskärl gav ingen fördel jämfört med en konventionell läkemedelsstent, enligt en ny studie i tidskriften Lancet.


Idén med så kallade bionedbrytbara stentar är att de på sikt bättre ska återställa en normal kärlfunktion efter att ett förträngt kranskärl åtgärdats med ballongvidgning och insättande av stent. I stället för att permanent bli kvar i kärlet har de efter tre år långsamt lösts upp och absorberats av kroppen.

Men konceptet åker nu alltså på ett bakslag i den längsta uppföljningen hittills i en randomiserad studie på området.

Efter tre år hade inte kärlmotoriken blivit bättre i kranskärl som behandlats med nedbrytbara stentar, jämfört med konventionella stentar. Dessutom hade sådana kranskärl också drabbats av mer återförträngning med tiden, jämfört med i kontrollgruppen.

Det fanns också en allvarlig signal i en liten ökad andel så kallade stenttromboser i gruppen som fått en biodegraderbar stent.

I en ledarkommentar i tidskriften beskrivs fynden delvis som överraskande men att det likväl borde finnas fördelar med stentar som löser upp sig och att det därför måste forskas vidare på området.

Studien inkluderade totalt 501 patienter med högst två förträngda kranskärl som behövde åtgärdas. Deltagarantalet var inte tillräckligt stort för att ge besked om mer kliniskt relevanta mått som förekomst av nya hjärtinfarkter.

Studien presenterades nyligen på det vetenskapliga mötet TCT i Washington DC, USA. Den finansierades av företaget Abbot Vascular som står bakom bägge produkter som testats i studien.

Läs abstract till studien:

Patrick Serruys med flera. Comparison of an everolimus-eluting bioresorbable scaffold with an everolimus-eluting metallic stent for the treatment of coronary artery stenosis (ABSORB II): a 3 year, randomised, controlled, single-blind, multicentre clinical trial. Lancet, publicerad online den 30 oktober 2016. DOI: 10.1016/S0140-6736(16)32050-5

Relaterat material

Plus och minus inom interventionell kardiologi

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev