Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Bakslag för kolesterolläkemedel

Publicerad: 3 januari 2013, 12:26

Läkemedlet Tredaptive som höjer det ”goda” HDL-kolesterolet ger biverkningar utan att skydda mot hjärtsjukdom, visar en ny studie.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Strax före jul meddelade läkemedelsföretaget MSD att man analyserat de fullständiga resultaten från studien HPS2-Thrive.

Slutsatsen är att läkemedlet Tredaptive inte minskar förekomsten av kranskärlsrelaterad död, icke-dödliga hjärtinfarkter, stroke och behovet av revaskulariseringsbehandling hos patienter med förhöjd risk för hjärt-kärlsjukdom.

I stället gav Tredaptive ökad risk för  icke-dödliga allvarliga biverkningar .

Resultaten baseras på fyra års uppföljning av mer än 25 000 patienter, där hälften lottats till att få Tredaptive i tillägg till statinbehandling. Många av patienterna i studien kom från de skandinaviska länderna.

Tredaptive godkändes år 2008 av den EU-kommissionen. Läkemedlet innehåller nikotinsyra som aktiv substans och prostaglandinantagonisten laropiprant för att minska hudrodnadsbiverkningar av nikotinsyra.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har nu satt igång en undersökning av läkemedlets säkerhet. Till dess att resultaten är klara avråder myndigheten från att Tredaptive börjar användas av nya patienter.

År 2011 fick en annan studie med nikotinsyra avbrytas sedan läkemedlet inte visat sig skydda mot hjärtsjukdom i tillägg till statiner.

Relaterat material

Klartecken för ny behandlingsprincip mot blodfetter

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev