Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Ballongvidgning förlängde njursjukas liv efter infarkt

Publicerad: 25 augusti 2009, 12:55

Patienter med måttligt nedsatt njurfunktion har lika god nytta av ballongvidgning och bypasskirurgi som njurfriska, men det är betydligt ovanligare att de får det. Det visar en ny svensk studie.


Omkring en tredjedel av alla personer som behandlas för hjärtinfarkt har nedsatt njurfunktion. Det har dock varit oklart om dessa patienter bör behandlas med ballongvidgning, PCI, eller bypasskirurgi, eftersom riskerna med dessa ingrepp vid försämrad njurfunktion inte varit klarlagda.

I en studie har nu svenska forskare analyserat data om 23 262 personer som hade vårdats för hjärtinfarkt i Sverige mellan 2003 och 2006. Samtliga studiedeltagare var yngre än 80 år och hade haft hjärtinfarkt utan ST-höjning.

Patienterna delades in i grupper utifrån om de fått enbart läkemedelsbehandling eller invasiv behandling med antingen bypasskirurgi eller ballongvidgning inom två veckor.

Resultaten, som presenteras i webbupplagan av tidskriften Circulation, visade att ettårsdödligheten var 36 procent lägre bland de patienter som fått något av de två invasiva ingreppen, jämfört med dem som fått endast läkemedel.

Skillnaden var den samma både bland njurfriska patienter och bland patienter med måttligt nedsatt njurfunktion. Med sämre njurfunktion minskade dock skillnaden i ettårsdödligheten mellan grupperna.

I studien framkom även att det var ovanligare att njursjuka infarktpatienter fick behandling med bypasskirurgi eller ballongvidgning.

Studien har genomförts i samarbete med Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, Länssjukhuset Ryhov i Jönköping, Danderyds sjukhus i Stockholm, Akademiska sjukhuset i Uppsala och Universitetssjukhuset i Linköping.        Circulation, publicerad online 24 augusti 2009

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev