Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Banbrytande koststudie dras tillbaka och återpubliceras

Publicerad: 18 juni 2018, 07:00

Thinkstock

Problem med randomiseringen i en stor studie om medelhavskost gör att forskarna drar tillbaka resultaten som dock direkt återpubliceras med i stort sett samma slutsats.


För fem år sedan publicerade spanska forskare en uppmärksammad studie i New England Journal of Medicine som visade att medelhavskost med tillägg av extra nötter eller olivolja skyddade mot hjärt-kärlsjukdom, jämfört med en diet där deltagarna uppmanades att minska på fettintaget.

En brittisk forskare, John Carlisle, som på eget initiativ gjort en statistisk analys av flera randomiserade studie fann dock misstankar om skevheter i randomiseringen i den spanska studien. Och när forskarna själva analyserade sitt material visade det sig randomiseringen inte gått korrekt till för 21 procent av de ursprungligen 7 447 deltagarna.

I den nu återpublicerade artikeln i New England Journal of Medicine har forskarna gjort en ny analys på resterande deltagarna och kommit fram till att huvudresultatet i studien håller. De tonar dock ner sina slutsatser på grund av de problem som uppdagats.

Redan från början har dock resultaten varit ifrågasatta i vissa forskarläger, där man bland annat påpekat betänkligheter kring att resultaten i studien på hela taget enbart var drivet av en tidig minskning av stroke i interventionsgrupperna.

Läs abstract till studien:

Ramón Estruch med flera. Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet Supplemented with Extra-Virgin Olive Oil or Nuts. New England Journal of Medicine, publicerad online den 13 juni 2018. DOI: 10.1056/NEJMoa1800389

Relaterat material

Medelhavskost minskade risken för stroke

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev