onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Barnhjärtan lagas med kombinerad teknik

Publicerad: 26 april 2012, 08:56

Barnröntgenläkare Peter Hochbergs studerar bilder från när han och barn­hjärt­läkaren Petru Liuba med hjälp av kateter förde in en anordning som tillslöt ett felväxt hjärtkärl.

Foto: Emil Malmborg/Bildbyrån

Att avbilda och operera samtidigt gör ingreppet mindre krävande för barnet, och läkarna får chansen att ge bästa möjliga vård.


Lotta Fredholm

redaktionen@dagensmedicin.se


Operationssalen på sjätte våningen vid barnhjärtcentrum i Lund är spatiös, dryga 90 kvadratmeter. Det innebär att det trots att det vid något tillfälle är 14 personer som vistas där samtidigt, förutom den lilla nio­kilos­patienten, blir det inte trångt. Och den som har tid att lyfta blicken från operationssåret kan också genom fönstren skymta Barsebäcks två kraftverk och även Köpenhamns siluett när det är klart väder. Men det är inte utsikten som är det fina här, utan vad som ryms i den så kallade hybridsalen. Här kan läkare från två specialiteter – kirurgi och angiografi – arbeta sida vid sida.

– En stor fördel är att barnet bara behöver sövas en gång vilket minskar påfrestningen, säger Petru Liuba, barnhjärtläkare.

Han har just avlutat sin insats och sitter grönklädd i det rum som ligger intill operationssalen, lite akvarielikt med en stor glasruta som vetter mot hybridsalen. Inne i manöverrummet visas i realtid operationen på en bildskärm, filmad av en kamera placerad på lampan ovanför operationsbordet.

Petru Liuba och hans kollega Peter Hochbergs som är barnröntgenläkare har stängt till ett felväxt kärl som hittills slukat blod från hjärtat. Genom en ven i patientens ljumske lade de in en drygt millimetertunn kateter och via denna gick det att föra in en liten konstruktion av så kallad minnesmetall, bestående av ett nät av en legering av titan och nickel. Ursprungligen har nätet den tredimensionella formen av en avsnörpt korv och när det frigörs från katetern inuti problemkärlet återtas denna form och en effektiv propp bildas. På några timmar kommer den att bäddas in i koagulerat blod och så småningom bildar kroppen fibröst material som bygger in nätet.

– Tidigare hade vi gjort detta i en session och sedan kanske flyttat det sovande barnet till operation. Att ha möjlighet att göra allt på samma ställe är mycket tilltalande, säger Peter Hochbergs.

Nu pågår den operation där Sune Johansson, kirurg och medicinskt ansvarig för barnhjärtkirurgin i Lund, arbetar med att frilägga hjärtat. Sedan ska han med hjälp av ett rör av gore-tex skapa en passage mellan nedre hålvenen och lungpulsådern, något som ska korrigera för den nedsatta syresättningen i blodet som barnets hjärtfel orsakar.

Ordet hybridteknik härrör från att man har möjlighet att kombinera de två teknikerna angiografi och kirurgi i samma sal. Hybridsalen invigdes strax innan jul och hittills har fem barnhjärtan opererats här.

Petru Liuba beskriver hur han här har kunnat laga det hål mellan hjärtats förmak som vissa barn föds med. Det gick att sätta igen med ett slags plugg av metallnät, som förs in med kateter och som när den väl sitter på plats utvidgar sig och antar formen av ett dubbelparaply, med skaftet i själva hålet.

– Fördelen är att vi även med små barn kan använda kateter. Även om deras kärl är alltför tunna kan kirurgen öppna upp så att vi kommer åt, säger han.

Mellan barnhjärtpatienterna används hybridsalen vid hjärtoperationer på vuxna där nya aortaklaffar ska sättas in och man har även utfört rekonstruktioner av halskärl. Ytterligare ett användningsområde är när patienter drabbats av någon form av trauma där det med kontraströntgen går att lokalisera inre blödningar.

Håkan Berggren, professor i pediatrisk hjärt­kirurgi vid Drotting Silvias barnsjukhus i Göteborg, berättar att man även där arbetar alltmer med hybridteknik, exempelvis för att sluta hål i hjärtats mellanvägg eller att vidga förträngda artärer med hjälp av så kallade stentar.

– Tekniken är mycket användbar, och en uppenbar fördel är att det i direkt anslutning till operationen med hjälp av angiografi går att kontrollera att de åtgärder vi gjort verkligen fungerar bra, säger han.

Åter i Lund. Phan-Kiet Tran, barnhjärtkirurg under utbildning, följer operationen på bildskärmen. Ofta får han och någon kollega inleda medan den mer erfarna kirurgen tar över när operationen blir mer komplicerad. I dag ville Sune Johansson operera själv och med ögonen på de vana kirurg­händernas arbete sammanfattar Phan-Kiet Tran hybrid­teknikens fördelar.

– Tidigare har man som kirurg försökt lösa alla problem med kirurgi och angiologerna har helst använt kateterburna lösningar. Genom att vi nu kan kombinera metoderna i tid och rum får patienten tillgång till den absolut bästa tekniken, säger han.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev