Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Bäst bevis hittills för faran med fettrika plack

Publicerad: 1 oktober 2019, 12:59

David Erlinge, till höger, och hjärtläkaren Jonas Persson studerar en bild på en nirs-undersökning av fett i kranskärlsväggen hos en patient på Danderyds sjukhus. Arkivbild från år 2013.

Foto: Niklas Larsson

Patienter som hade en hög fettinlagring i vissa kranskärlssegment drabbades oftare av ny hjärtsjukdom kopplad till just de kärlsegmenten, enligt en internationell studie som publiceras i tidskriften Lancet.


Ämnen i artikeln:

HjärtinfarktKärlkrampLunds universitet

– Det här är spännande resultat som i framtiden kan öppna för mer intensifierad förebyggande behandling av både patienter och kranskärl, säger David Erlinge, professor i kardiologi vid Lunds universitet, som har kommenterat fynden på ledarplats i tidskriften.

Det har länge varit känt att det är särskilda ”sårbara plack” i kranskärlen som orsakar de flesta fallen av hjärtinfarkter. Men hur man ska definiera och på förhand hitta dessa plack har varit omdiskuterat.

I den nu aktuella studien har forskare använt en metod kallad nirs, nära infraröd spektroskopi, som mäter nivån av fett i kärlväggen – en sedan tidigare känd varningslampa för farliga plack.

Forskarna undersökte nästan 1 300 patienter med redan etablerad kranskärlssjukdom för att hitta tecken på fettinlagring i andra kranskärl än de som redan var förträngda och orsakade symtom. Nirs-undersökningen gjordes i samband med en rutinmässig kranskärlsröntgen som patienterna genomgick.

De patienter som bedömdes ha en hög nivå av fettinlagring hade som väntat en högre risk att senare drabbas av allvarliga hjärthändelser, som hjärtrelaterad död, nya hjärtinfarkter och sjukhusinläggning på grund av kärlkramp, jämfört med dem med lägre nivå av fettinlagring. Efter två år hade detta inträffat hos 13 och 6 procent i respektive grupp.

Det unika i studien var dock att forskarna också kunde koppla risken med fettinlagringen till specifika segment av kranskärlen. Efter två år kunde en allvarlig hjärthändelse knytas till 3 procent av kranskärlen med hög fettinlagring jämfört med 1 procent med lägre fettinlagring.

– På ”patientnivå” skulle man till exempel kunna ge kraftigare kolesterolsänkande behandling till de med mycket fettrika plack. Och på placknivå kanske man skulle kunna stenta de fettrika kärlen. Men nyttan med sådan behandling måste utforskas separat. Framförallt behöver vi bli klarare över riskerna med förebyggande stentning, säger David Erlinge.

Han leder själv en liknande skandinavisk studie som snart kan ge sina första resultat.

– Vi gör en lite noggrannare undersökning av kranskärlen där vi bland annat kan knyta inlagring av fett till specifika plack och inte bara kärlsegment som i den nu aktuella studien. Vi utvärderar också just nyttan med förebyggande stentning av kärlen.

Läs abstract till studien:

Ron Waksman med flera. Identification of patients and plaques vulnerable to future coronary events with near-infrared spectroscopy intravascular ultrasound imaging: a prospective, cohort study. Lancet, publicerad online den 27 september 2019. DOI: 10.1016/S0140-6736(19)31794-5

Relaterat material

Jakten på feta plack trappas upp

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev