Hjärta-kärl
Bastubad kan vara bra för hjärtat
Publicerad: 23 februari 2015, 16:10
Thinkstock
Finländska män som badade bastu ofta hade lägre risk för hjärt-kärldödlighet än de som badade bastu mer sällan, enligt en ny studie i Jama Internal Medicine.
De positiva effekterna sågs i en observationsstudie och kan därför inte bevisa orsakssamband, men forskarna är mycket entusiastiska över resultatet.
– Vi har visat att bastun inte bara gör oss svettiga, säger professor Jari Laukkanen vid universitetet i Kuopio, som lett studien och som själv uppskattar bastubad.
I en grupp på 2 315 medelålders män såg forskarna att regelbundet bastubad verkade skydda mot plötslig hjärtdöd, och dödliga hjärt-kärlsjukdomar. Dessutom verkade det finnas ett samband mellan bastubad och minskad total dödlighet.
– Vi var förvånade över det starka sambandet mellan bastubad och minskad dödlighet, säger Jari Laukkanen.
Vid en uppföljning efter 21 år fanns en koppling mellan bastubad och en minskad risk att drabbas av plötslig hjärtdöd. För de som bastade två till tre gånger per vecka eller fyra till sju gånger per vecka minskade risken med 22 respektive 63 procent, jämfört med bastubad en gång i veckan. För dödlighet i hjärt-kärlsjukdomar var motsvarande minskning 27 och 50 procent.
Regelbundenhet var viktig, men också hur lång tid man spenderade i bastun verkar spela roll. De som bastade längre än 19 minuter hade 52 procents lägre risk för plötslig hjärtdöd jämfört med de som bastade mindre än 11 minuter. Jämförelserna i studien viktades för ett antal riskfaktorer för hjärt- kärlsjukdomar, bland annat för fysisk aktivitet.
– I Finland är bastun ingen lyx och nästan alla har tillgång till en bastu. I vår studiepopulation på över 3 000 personer var det bara 12 som inte alls bastade, säger Jari Laukkanen.
Forskarna hoppas att resultaten kan driva fram ytterligare forskning om hur hög temperatur och luftfuktighet påverkar hjärt-kärlsystemet.
Här kan du läsa abstract till studien:
KARIN SVENS