Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Bättre hjärtvård på sjukhusen

Publicerad: 17 september 2010, 11:28

Bättre hjärtvård på sjukhusen

Foto: Foto: Photos.com

Sjukhuset i Torsby har ryckt upp sig rejält när det gäller hjärtsjukvård. De är inte ensamma, visar ett kvalitetsindex från Swedeheart.


I indexet poängsätts sjukhusens hjärtsjukvård från 0 till 9 poäng. Sjukhuset i Torsby i Värmland visar den klart största förbättringen, från 2,5 poäng 2007 till 8,0 poäng 2009.

– Här har man tagit tag i det här och bestämt sig för att bli bättre på att följa riktlinjerna, och att det märks är jättepositivt, säger Anders Jeppsson, ordförande i styrgruppen för Swedeheart och professor i thoraxkirurgi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, till Dagens Medicin.

I registret Swedeheart ingår kvalitetsregistren RIKS-HIA, SEPHIA, SCAAR och Svenska Hjärtkirurgiregistret. Swedehearts kvalitetsindex mäter hur väl sjukhusen följer Socialstyrelsens riktlinjer. Det baseras på nio åtgärder som rekommenderas med hög prioritet i de nationella riktlinjerna för hjärtsjukvård.

Årets jämförelse, som utgår från uppgifter för 2009, visar att 60 av 71 sjukhus har förbättrat sin hjärtsjukvård sedan 2007. Det framgår av ett pressmeddelande från Hjärt-lungfonden, som samarbetar med Swedeheart.

– Trenden är tydlig: det blir bättre och bättre för varje år. Dels tror jag att det finns ett fortlöpande förändringsarbete ute i hjärtsjukvården. Sedan tror jag också att kvalitetsindex har en betydelse för kvalitetsarbetet ute på respektive klinik. När någon mäter det man gör så får man data som man kan stödja förändringsarbetet med, säger Anders Jeppsson.

Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm har landets högsta resultat med 8,5 poäng. Fyra sjukhus har oförändrat resultat jämfört med 2007 och sju sjukhus har försämrat sina resultat.

– Det blir fler och fler som håller sig till riktlinjerna. Men man ska vara försiktig med att tolka resultaten för de enskilda sjukhusen, det är inte säkert att det finns någon statistisk skillnad bara för att man har någon halv poäng mer eller mindre, säger Anders Jeppsson.

Läs hela listan hos Hjärt-lungfonden

Sjukhusens kvalitetsindex 2009 jämfört med 2007

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev