Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Bättre kranskärlsbehandling i nytt laboratorium

Publicerad: 15 mars 2012, 13:03

Ett nytt laboratorium för kranskärlsbehandling har byggts upp vid Hallands sjukhus i Halmstad.


Sjukhuset har renoverat lokalerna och skaffat ny utrustning till en kostnad av 13 miljoner kronor, enligt Sveriges Radio.

– Vi ligger väl framme rent tekniskt. Dessutom har vi fått en betydligt bättre arbetsmiljö än tidigare, säger Peter Hårdhammar, specialitetsansvarig läkare för kardiologi, i ett pressmeddelande.

Bland annat har utrustningen större bildskärm och bättre bild. Lokalerna har högventilationstak, vilket gör att de kan användas även till andra typer av ingrepp som kräver en ännu mer steril miljö.

I Region Halland har kateterbehandling av kranskärlen på patienter med kärlkramp och akut hjärtinfarkt koncentrerats till kommunen som har tre hjärtan i stadsvapnet. I Halmstad görs årligen cirka 1 000 undersökningar med kranskärlsröntgen och omkring 450 PCI-behandlingar.

– Hallands sjukhus har landets högsta överlevnad efter akut kranskärlsvidgning vid stora hjärtinfarkter hos patienter som kommer till sjukhuset med ambulans, så kallad STEMI, säger Jerker Persson, verksamhetsområdeschef.

ANNA ROSENGREN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev