Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag08.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Bättre utan bryggning för waranpatienter

Publicerad: 23 Juni 2015, 12:28

Utsättning av warfarin inför planerade operationer kan vara bättre utan överbryggning med heparinläkemedlet Fragmin.


Ämnen i artikeln:

FörmaksflimmerWaran

Normalt uppmanas patienter med förmaksflimmer att sluta med warfarin tre till fem dagar innan en operation och behandlingen återupptas heller inte direkt efter operationen. För att undvika blodproppar får därför dessa patienter ofta en kompletterande blodförtunnande behandling med dalteparin (Fragmin) under tiden de inte tar warfarin. Nyttan med denna så kallade bridgingbehandling med dalteparin har varit omdiskuterad och nu kommer nya data från forskare i USA och Spanien, som tyder på att det är lika säkert eller säkrare att inför operationer sätta ut warfarin utan bridging.

Den nya dubbelblinda och placebokontrollerade studien omfattade 1 884 patienter från USA och Kanada med förmaksflimmer eller förmaksfladder som skulle genomgå planerade operationer. Ungefär hälften fick bridgingbehandling med dalteparin under tiden de inte tog warfarin och den andra hälften fick placebo. I gruppen som inte fick bridging var incidensen av arteriell blodpropp 0,4 procent, jämfört med 0,3 procent i gruppen med bridging. Detta visar, enligt forskarna, att utsättning av warfarin utan bridging inte var sämre än med. Dessutom drabbades 3,2 procent av patienterna i bridging-gruppen av större blödningar jämfört med 1,3 procent hos dem utan bridging.

Enligt forskarna visar studien att bridgingbehandling potentiellt gör skada men ingen nytta i den studerade patientgruppen.

I studien stoppades warfarinbehandlingen fem dagar innan operation och behandling med 100 IU dalteparin per kilokroppsvikt sattes in från tre dagar till 24 timmar innan operation och sedan i fem till tio dagar efter operationen. Patienterna följdes upp i 30 dagar efter operationen. De vanligaste typerna av operationer var gastrointestinal kirurgi, 44 procent, toraxkirurgi, 17,2 procent och ortopedisk kirurgi, 9,2 procent.

Här kan du läsa hela studien:

James Douketis med flera. Perioperative Bridging Anticoagulation in Patients with Atrial Fibrillation. The New England Journal of Medicine. Publicerad online 22 juni 2015. DOI: 10.1056/NEJMoa1501035.

KARIN SVENS

Ämnen i artikeln:

FörmaksflimmerWaran

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev