torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Begagnade defibrillatorer var bra

Publicerad: 16 oktober 2012, 08:19

Den höga kostnaden för implanterbara defibrillatorer hindrar att de används i stor utsträckning i fattigare länder. Men en indisk studie pekar på att fler kan få tillgång till behandlingen genom återanvändning av defibrillatorer från döda patienter.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


En implanterbar defibrillator, eller ICD, är en liten dosa som övervakar patientens hjärtrytm och kan avge en återställande chock vid livshotande arytmier.

Många defibrillatorer har kvar lång batteritid efter att de tagits bort från patienten på grund av dödsfall eller infektioner. Forskare i Bombay, Indien, visar nu att sådana begagnade defibrillatorer kan vara säkra och fungera bra om de återanvänds på nya patienter.

I studien, som publiceras i Annals of Internal Medicine, följdes 81 indiska patienter som fått begagnade defibrillatorer. Samtliga defibrillatorer kom från amerikanska patienter och hade kvar minst tre års batteritid innan de steriliserades och återimplanterades.

Enligt forskarna fortsatte defibrillatorerna att fungera normalt och återställde hjärtrytmen i flera fall när patienterna drabbades av arytmier. Ingen ökad risk för komplikationer rapporterades.

Om resultaten i studien bekräftas anser forskarna att återanvändning av implanterbara defibrillatorer kan bli ett sätt att öka tillgången till behandlingen i mindre utvecklade länder.

Läs abstract till studien:

■ Behzad Pavri med flera. Reuse of Explanted, Resterilized Implantable Cardioverter-Defibrillators: A Cohort Study. Annals of Internal Medicine 2012; 157: 542–548.

Relaterat material

Krav på inopererade hjälpmedel till sviktpatienter

Hjärtchock räddade inte njursjuka

Fler och fler svenskar får implanterbar defibrillator

Lovande data för ny typ av implanterbar defibrillator

ICD hjälpte inte efter infarkt

ICD minskade inte risken att dö för kvinnor med hjärtsvikt

Hemort avgör vem som får ICD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev