Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Behandling av lungemboli kan förenklas

Publicerad: 10 april 2012, 13:26

Det nya blodförtunnande läkemedlet rivaroxaban verkar vara lika bra för att skydda mot nya proppar efter lungemboli som standardbehandling med bland annat warfarin, enligt en ny studie i New England Journal of Medicine.


Ämnen i artikeln:

LungemboliLäkemedel

Nu kan även lungemboli räknas till de diagnoser där de nya typerna av orala blodförtunnande läkemedel eventuellt kan börja ersätta tidigare behandling.

Ett internationellt forskarlag jämförde det nya läkemedlet rivaroxaban (Xarelto) med att ge en rutinmässig behandling med enoxaparin följt av en vitamin K-antagonist, som warfarin.

Visserligen fick patienter som lottats till rivaroxaban en något högre frekvens av nya venösa blodproppar, 2,1 procent jämfört med 1,8 procent i kontrollgruppen. Men skillnaden var inte statistiskt signifikant och låg inom marginalen för vad forskarlaget definierat som ett minst likvärdigt resultat för rivaroxaban.

Andelen patienter som drabbats av blödning var ungefär likvärdig i grupperna: 10,3 procent bland dem som fått rivaroxaban och 11,4 procent bland patienter i kontrollgruppen. Andelen patienter som fått större blödningar var dock halverad bland dem som fått rivaroxaban, 1,1 procent jämfört med 2,2 procent.

Enligt forskarna skulle därmed resultaten kunna öppna för att patienter med lungemboli kan få en förenklad behandling då de slipper att ta sprutor med enoxaparin och inte behöver att dosjustera behandlingen med warfarin.

Totalt omfattade studien 4 832 patienter. Deltagarna fick blodförtunnande behandling enligt ovan i antingen tre, sex eller tolv månader beroende på den behandlande läkarens val.

Undersökningen finansierades av läkemedelsföretagen Bayer och Janssen.

Läs abstract till studien:

Oral Rivaroxaban for the Treatment of Symptomatic Pulmonary Embolism. New England Journal of Medicine 2012; 366: 1287–1297.

Relaterat material

Lovande resultat för ny propphämmare vid ventrombos

Blodförtunnare kan minska risk för ny infarkt

Ny blodförtunnare minst lika bra som Waran vid förmaksflimmer

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

LungemboliLäkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev