Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Behandling mot beroende lyckades sänka trycket

Publicerad: 2 oktober 2008, 09:26

Behandling med läkemedel och terapi mot alkoholberoende sänker blodtrycket, enligt en ny studie som publicerats i tidskriften Addiction.


Ett glas vin om dagen lär vara bra mot hjärt-kärlsjukdomar, men kraftig alkoholkonsumtion är däremot en känd riskfaktor för bland annat högt blodtryck.

En amerikansk forskargrupp har undersökt hur blodtryck förändras hos patienter som behandlas för alkoholberoende.

I studien följde forskarna under 16 veckor 1 383 personer som ingick i en multicenterstudie för behandling av alkoholberoende. Bland dem som lyckades minska sitt alkoholintag sänktes också blodtrycket. Det sänktes dock enbart hos patienter som vid start hade högt blodtryck. Den genomsnittliga minskningen i denna grupp var 12 mmHg i systoliskt blodtryck och 8 mmHg i diastoliskt blodtryck. I denna grupp sänktes blodtrycket i alla åldrar som fanns representerade i studien och både hos kvinnor och män.

I studien behandlades patienterna både med läkemedel, naltrexon och acamprosat, och med beteendeterapi.

Resultaten är publicerade i den senaste utgåvan av den vetenskapliga tidskriften Addiction. Bakom studien står forskare vid Medical University of South Carolina, USA.

Författarna anser att behandling av hypertoni hos patienter med alkoholberoende bör få en mer framträdande roll. De anser också att deras resultat tyder på att patienter med högt blodtryck bör screenas för kraftig alkoholkonsumtion.

Addiction 2008; 103: 1622-1628

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev