Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Beslut om rikssjukvård av vuxna med hjärtfel

Publicerad: 20 november 2008, 11:27

Från den 1 januari 2009 kommer all kirurgi för vuxna patienter med medfödda hjärtfel ligga på Universitetssjukhuset i Lund och Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Det beslutade Rikssjukvårdsnämnden på onsdagen den 19 november.


Det är Socialstyrelsens Rikssjukvårdsnämnd som tar beslut om vilka vårdgivare som har rätt att bedriva rikssjukvård. Det gäller smala specialistområden som kräver att resurserna koncentreras till få vårdinrättningar.

Nu har nämnden beslutat att förlägga den nationella kirurgin för vuxna med medfödda hjärtfel till Universitetssjukhuset i Lund och Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Eftersom båda sjukhusen sedan tidigare har rikssjukvård när det gäller hjärtkirurgi för barn, anser nämnden att vuxenhjärtkirurgin bör förläggas där kompetensen om medfödda hjärtfel redan finns.

 Dessutom har transplantationer av hjärta, lunga och lever nu definierats som rikssjukvård, och beslut om hur verksamheten ska koncentreras ska tas under hösten 2009. Hjärttransplantationer sker i dag vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna, Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och Universitetssjukhuset i Lund. Lungtransplantationer utförs i Göteborg och Lund. Levertransplantationer utförs vid tre kliniker i landet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev