Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Bevis för att inflammation kan driva hjärt-kärlsjukdom

Publicerad: 28 augusti 2017, 07:19

I vad som verkar vara ett vetenskapligt genombrott i kärlforskningen visar forskare nu för första gången att hjärt-kärlsjukdom kan förebyggas genom att specifikt angripa ett inflammatoriskt signalämne.


Ämnen i artikeln:

Göteborgs universitetUppsala universitetHjärtinfarktLäkemedelESC

– Principiellt har de här fynden stor betydelse, då de syr ihop inflammationshypotesen bakom ateroskleros. Får vi bort röken, ner sockret och ner kolesterolet kan det ändå ligga kvar och pyra lite i marken så att säga. Och släcker vi den inflammationen så minskar vi risken för återinsjuknande.

Det säger Mikael Dellborg, professor i kardiologi vid Göteborgs universitet och medförfattare till studien Cantos som presenterades i går på ESC-kongressen i Barcelona samtidigt som den publicerades i tidskriften New England Journal of Medicine.

Totalt ingick över 10 000 patienter som tidigare hade haft hjärtinfarkt och som var välbehandlade med konventionella läkemedel. Samtliga deltagare hade också valts ut för att de hade förhöjda värden av inflammationsmarkören högkänsligt CRP.

Patienter som lottades till olika doser av läkemedlet kanakinumab (Ilaris), som blockerar signalämnet interleukin-1-beta, fick då en minskad risk att drabbas av någon av händelserna i det primära effektmåttet, hjärtinfarkt, stroke eller kardiovaskulär död, jämfört med placebo.

Det var dock bara en av doserna där resultatet ansågs vara helt statistiskt säkerställt, med en relativ riskminskning på 15 procent.

Initiativtagare till studien är amerikanen Paul Ridker som är en av pionjärerna inom forskning om inflammation och hjärt-kärlsjukdom. Under hans presentation i går på kongressen framhöll han att riskminskningen skedde samtidigt som olika inflammationsmarkörer minskade men utan att LDL-kolesterolet påverkades.

– För första gången kan vi nu visa att dämpning av inflammation utan att kolesterolet påverkas kan påverka hjärt-kärlsjukdom, sade han på en presskonferens.

När det gäller hur kliniskt applicerbara resultaten är fördes det huvudsakligen fram mer försiktiga kommentarer på ESC-kongressen.

– Detta är mycket spännande resultat som öppnar för fler studier inom detta område. Men då de absoluta riskminskningarna var små i studien samtidigt som kanakinumab i dagsläget är ett mycket dyrt läkemedel, tror jag inte resultaten öppnar för användning i klinisk rutin på hjärtpatienter, säger Lars Wallentin, seniorprofessor i kardiologi vid Uppsala universitet.

Liknande argument framförs av Robert Harrington, vid Stanford University i USA, som skrivit en ledarkommentar i tidskriften New England Journal of Medicine. Han efterlyser också tydligare säkerhetsdata för läkemedlet, som i studien medförde en liten ökad risk för infektionsrelaterad död.

Paul Ridker själv verkade tona ner just den problematiken och fokuserade under sin presskonferens snarare på att kanakinumab minskade reumatiska symtom men framför allt tycktes ha en kraftig effekt på död i cancersjukdom, främst lungcancer. De spektakulära fynden kring cancer beskrivs mer ingående i en separat artikel i tidskriften Lancet och Paul Ridker betonade att de måste bekräftas i andra studier.

Studien har finansierats av företaget Novartis. Kanakinumab är i dagsläget godkänt för behandling av vissa sällsynta medfödda tillstånd av kroniskt förhöjd inflammation. I Cantos-studien gavs läkemedlet var tredje månad som subkutan injektion .

Läs abstract till studierna:

Paul Ridker med flera. Antiinflammatory Therapy with Canakinumab for Atherosclerotic Disease. New England Journal of Medicine, publicerad online den 27 augusti 2017. DOI: 10.1056/NEJMoa1707914

Paul Ridker med flera. Effect of interleukin-1β inhibition with canakinumab on incident lung cancer in patients with atherosclerosis: exploratory results from a randomised, double-blind, placebo-controlled trial. Lancet, publicerad online den 27 augusti 2017. DOI: 10.1016/S0140-6736(17)32247-X

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News